Νίκη του κυβερνητικού συνασπισμού δείχνουν τα exit polls στην Ουκρανία

Νίκη του κυβερνητικού συνασπισμού δείχνουν τα exit polls στην Ουκρανία

Αν και μικρό, το προβάδισμα που φέρεται να λαμβάνει ο Πέτρο Ποροσένκο μοιάζει να αρκεί για να αποκτήσει φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία στη βουλή.

Νίκη του κυβερνητικού συνασπισμού του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται να δείξουν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα exit polls.

Τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν στις 20.00 και σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εξόδου, ο συνασπισμός του φιλοδυτικού Ποροσένκο εξασφαλίζει ποσοστό 23%, το κόμμα του πρωθυπουργού Γιατσενιούκ, Λαϊκό Μέτωπο, 21,3% και το επίσης φιλοευρωπαϊκό κόμμα Αυτοάμυνα το 13,2%.

Τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να αρκούν για να δώσουν στον Ποροσένκο ισχυρή εντολή προκειμένου να επιδιώξει ένα σχέδιο για να τερματιστεί η αυτονομιστική σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία και να πραγματοποιηθούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Έκπληξη προκαλεί η επίδοση του κόμματος που σχηματίστηκε από συμμάχους του έκπτωτου, υποστηριζόμενου από τη Μόσχα, προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το οποίο φαίνεται απροσδόκητα να εισέρχεται στην ουκρανική Βουλή.

Ο Πέτρο Ποροσένκο προκήρυξε πρόωρες εκλογές προσπαθώντας να απομακρύνει τους υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς και να συγκροτήσει ένα κοινοβούλιο όπου επίσης θα υπερισχύουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Η φιλοδυτική ηγεσία του Κιέβου ελπίζει ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα φέρει περισσότερη σταθερότητα στη χώρα, η οποία έχει πληγεί από πολύμηνες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και φιλορώσων αυτονομιστών. Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους 3.600 άνθρωποι.

Πάντως οι ηγέτες των αυτονομιστών έχουν δηλώσει ότι θα αγνοήσουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Κυριακής, καθώς αυτές θα διεξαχθούν σε γειτονικό κράτος. Φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν ανακηρύξει τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» και οι πολίτες αυτών των περιοχών θα προσέλθουν στις κάλπες στις 2 Νοεμβρίου προκειμένου να εκλέξουν τους δικούς τους αντιπροσώπους.

Τριάντα εννέα κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές, ωστόσο λίγα εξ αυτών αναμένεται να συγκεντρώσουν το όριο του 5% που απαιτείται για την αντιπροσώπευσή τους στο κοινοβούλιο.

Περίπου 5 εκατομμύρια ψηφοφόροι, εκ των συνολικών 36 εκατομμυρίων στην χώρα, δε μπορούν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, καθώς είτε κατοικούν στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε το Μάρτιο στη Ρωσία είτε κατοικούν στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.