Νικητή τον Ερντογάν με πάνω από 51% δίνει η τουρκική κυβέρνηση – Καταγγελία της αντιπολίτευσης για παραποίηση

Νικητή τον Ερντογάν με πάνω από 51% δίνει η τουρκική κυβέρνηση – Καταγγελία της αντιπολίτευσης για παραποίηση
epa06837406 Supporters of Turkish President Erdogan hold Turkish and AK Party flags and celebrate after closing voting for the Turkish presidential and parliamentary elections in Ankara, Turkey, 24 June 2018. Some 56.3 million registered citizens voted in snap presidential and parliamentary elections to elect 600 lawmakers and the country's president, the first election since the Turkish people in a referendum in April 2017 voted to change the country's system from a parliamentary to a presidential republic. EPA/ERDEM SAHIN

Ρεπουμπλικανικό και φιλοκουρδικό κόμμα κατηγορούν το πρακτορείο Anadolu για τα ποσοστά που μεταδίδει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ.

Με βάση τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, με καταμετρημένο το 95,1% των ψήφων ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 52,8%.

“Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή”, με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.

“Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ’ αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας”, είπε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι έδωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του.

“Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του”, πρόσθεσε. “Είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου”, τόνισε.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει “με αποφασιστικότητα” να βελτιώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρξει καμία οπισθοχώρηση “από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία”.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον “εκείνων που μας απειλούν μέσω τρομοκρατικών οργανώσων” και ότι θα λάβει μέτρα για να αυξήσει την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος.

Σοβαρές καταγγελίες από την αντιπολίτευση για τα ποσοστά

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την “παραποίηση” των αρχικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Τόσο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) όσο και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζουν ότι το πρακτορείο –η μοναδική επίσημη πηγή μετάδοσης των αποτελεσμάτων– παραποιεί τα στοιχεία.

Ο εκπρόσωπος του CHP Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του κόμματος στην Άγκυρα, είπε ότι το κόμμα καταμέτρησε 10.000 κάλπες που δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό λίγο πάνω από 46%. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του CHP για την προεδρία, συγκεντρώνει ποσοστό 40%.

“Το πρακτορείο Anadolu παραποιεί (τα αποτελέσματα). Καλώ τους εκπροσώπους μας στα εκλογικά τμήματα να μην εγκαταλείψουν, να μην αφήσουν ποτέ τις κάλπες”, ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο ίδιος ο Ιντζέ στο Twitter.

“Καλούμε όλους τους πολίτες στις 81 επαρχίες να πάνε μπροστά από την έδρα των τοπικών εκλογικών επιτροπών. Σταθείτε φρουροί στην Άγκυρα μέχρι νωρίς το πρωί”, είπε από την πλευρά του ο Τεζτσάν.

Σύμφωνα με το Anadolu, με καταμετρημένο το 90,2% των ψήφων, ο Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 53,32% ενώ ο Ιντζέ λαμβάνει 30,4%. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) λαμβάνει 43,1% με καταμετρημένο το 90,17% των ψήφων από τις βουλευτικές εκλογές, το CHP 22,3%, το HDP 10,645 και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) 11,37%.

Το HDP, που πέρασε το όριο του 10% για να μπει στο κοινοβούλιο, κάλσε επίσης τους υποστηρικτές του “να μην αφήσουν τις κάλπες, να προστατεύσουν τις ψήφους μέχρι την τελευταία στιγμή”.