Νίκος Παππάς: Οι startuppers ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του αναπτυξιακού μέλλοντος της Ελλάδας

Νίκος Παππάς: Οι startuppers ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του αναπτυξιακού μέλλοντος της Ελλάδας
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια του Athens Innovation Festival στο Ζάππειο Μέγαρο, που διοργανώνεται για 2η συνεχή χρονιά από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ-ΕΒΕΑ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Βήμα» σε 16 startups στην έκθεση για τον τουρισμό Philoxenia από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών για τη στήριξη των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης φιλοξένησε 16 startups στην 34η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, Philoxenia 2018, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 9 έως 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου.

Μετά την παρουσία 128 ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του Σεπτεμβρίου, με το #DigitalGreece στο περίπτερο 12, αλλά και την ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση των startuppers πρόσφατα στο Υπουργείο ΨΗΠΤΕ με τον Υπουργό, Νίκο Παππά και τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη, οι εταιρείες που απευθύνονται στον κλάδο του Τουρισμού είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο b2b περιβάλλον της Philoxenia.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως Τουρισμού, οι startuppers πραγματοποίησαν πολυάριθμες συναντήσεις, οι οποίες αναμένεται σε σημαντικό βαθμό να οδηγήσουν σε επιχειρηματικές συμφωνίες. Μάλιστα, το περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό, αφού η κλαδική έκθεση για τον Τουρισμό κατέγραψε φέτος σημαντικά ανοδική πορεία, σημειώνοντας 15% αύξηση επισκεπτών.

Με την ευκαιρία της νέας δράσης του Υπουργείου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, δήλωσε: «Οι startuppers είναι ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του αναπτυξιακού μέλλοντος της Ελλάδας, όπως το σχεδιάζουμε. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας η -με κάθε τρόπο- στήριξη των νέων ανθρώπων, με τα φρέσκα μυαλά και τις καινοτόμες ιδέες, ώστε να προσεγγίσουν την ελληνική και τη διεθνή αγορά. Αποδείξαμε ότι το επιτυχημένο Digital Greece, με τις 128 startups του περιπτέρου 12, που έκλεψε την παράσταση στη ΔΕΘ, δεν ήταν ένα πυροτέχνημα. Ήταν μονάχα η αρχή ενός συγκροτημένου συνόλου δράσεων που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε για την ελληνική startup κοινότητα, ώστε όχι μόνο να κρατήσουμε αυτά τα νέα μυαλά στην πατρίδα μας, αλλά –γιατί όχι;- σιγά σιγά να πείσουμε και κάποια από εκείνα που μετανάστευσαν λόγω brain-drain, να επιστρέψουν».

Η νεοφυής επιχειρηματικότητα μπορεί και θα γίνει η νέα βαριά βιομηχανία αυτής χώρας, συνέχισε ο ίδιος και σημείωσε ότι προχωρούν πρωτοβουλίες όπως η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα, με τη συνεργασία των επιμελητηρίων, όπου χρειάζεται, όπως στο ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ με τις ψηφιακές απομακρυσμένες υπογραφές, ενώ αναμένεται να τρέξει σε λίγο καιρό πρόγραμμα προθερμοκοίτισης που αφορά startuppers και άλλους δικαιούχους 18-45 ετών, ύψους 30 εκατ ευρώ που θα αφορά περιφερειακές θερμοκοιτίδες και θα αφορά 500 επιχειρήσεις με στόχο τις 3,5 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Θέλουμε να καταρρίψουμε το μύθο ότι η πολιτεία είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα. Αλλά όχι την επιχειρηματικότητα που έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια την αρνητική της πλευρά , αλλά αυτή που τολμά» υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι ριζικές καινοτομίες χρηματοδοτούνται από νωρίς σε πολλά μέρη του κόσμου από το δημόσιο τομέα και σημείωσε ότι στόχος και της Ελληνικής κυβέρνησης είναι να σταθεί δίπλα στους νέους καινοτόμους επιχειρηματίες ως υποστηρικτής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης είπε ότι το 57% των ελληνικών επιχειρήσεων χαρακτηρίζονται ως καινοτόμες καθώς ξεπερνούν το μέσο όρο στην ΕΕ, αλλά είναι περισσότερο η καινοτομία που αφορά στο μάρκετινγκ ή στην εσωτερική οργάνωση. Το 57,7% των ελληνικών εταιρειών καινοτομούν λοιπόν, με κάποιο τρόπο, όπως είπε, αλλά ο τύπος της καινοτομίας προϊόντων ή διαδικασιών που οδηγεί σε προστιθέμενη αξία φαίνεται ότι αυξάνει σημαντικά μόλις την τελευταία τριετία και είναι αυτή η καινοτομία που προκύπτει από την επιστημονική έρευνα «κι αυτό γεννά προσδοκίες για το μέλλον».

Στόχος είναι η ισόρροπη κινητικότητα για την ανάσχεση φυγής στελεχών στο εξωτερικό. Αυτό θα γίνει με ποιοτικές θέσεις αλλά κυρίως με ελκυστικά περιβάλλοντα εργασίας και με τις δράσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας. Όπως είπε ο κ. Φωτάκης ήδη φαίνεται έντονη τάση νέοι επιστήμονες να έχουν υποβάλει προτάσεις να έρθουν στη χώρα για να υλοποιήσουν σε ελληνικά πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα τις ιδέες τους ενώ ενισχύονται 28 βασικές υποδομές, ενισχύεται ο ερευνητικός εξοπλισμός και ενθαρρύνεται η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μέσα στον μήνα, είπε ο ίδιος, αναμένεται να γίνει η προκήρυξη του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «ερευνώ- δημιουργώ- καινοτόμων». Τέλος ανέφερε μία ιδέα που θέλει να προωθηθεί σχετικά με τη λειτουργία ενός νέου τύπου τεχνολογικού πάρκου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις όπου ο διαχειριστής του πάρκου δεν θα είναι το δημόσιο αλλά ο ιδιωτικός τομέα με όλες τις τεχνικές που υπάρχουν για την επώαση. Ο ιδιωτικός τομέας σε αυτό το πάρκο θα μπορεί να επενδύσει με συμμετοχές ή κεφάλαιο σποράς στις επιχειρήσεις του πάρκου. Το δημόσιο θα υποστηρίξει με κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές και με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Απόστολος Μακρυκώστας ανέφερε στην ομιλία του τις δράσεις της κυβέρνησης για τα κέντρα ψηφιακής καινοτομίας καθώς υπάρχουν σήμερα 12 τέτοια κέντρα στην χώρα αλλά επιχειρείται να αυξηθεί ο αριθμός τους ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως είπε, είναι βασική προτεραιότητα. Τριάντα βιομηχανίες θα συμμετάσχουν σε δράσεις στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, ενώ προωθούνται οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση της εθνικής θέσης σχετικά με την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, φιλοξενήθηκαν στην 34η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, Philoxenia 2018, οι ακόλουθες startups: Advanced Battlefield Studies, Drop4sea, kleesto, FERRYHOPPER, Costa Nostrum, Syncbnb, Clio Muse, Diving in Greece, Made in Athens, SaMMY, Tellody, SpotlightPOS-Spotfolio, Grekaddict.com, BoatsAdvisor®-the independent reviewing hub, 1DaySailingTrips, Jack & Jenny.