ΝΥΤ: «Οι αποκρατικοποιήσεις απειλούν την εύθραυστη κυβέρνηση Σαμαρά»

ΝΥΤ: «Οι αποκρατικοποιήσεις απειλούν την εύθραυστη κυβέρνηση Σαμαρά»

«Εάν γίνει η μεταβίβαση του ΤΑΙΠΕΔ σε ξένους διαχειριστές οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες».

Συνεχίζεται το σήριαλ με τη μεταφορά μέρους των δραστηριοτήτων του ΤΑΙΠΕΔ σε ξένο φορέα, παρά την διάψευση της Κομισιόν.

Μετά τα σχετικά δημοσιεύματα του Reuters και των Financial Times, εκτενή αναφορά κάνει η εφημερίδα New York Times με δημοσίευμα της υπό τον τίτλο «Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να επιταχύνουν την πώληση της ελληνικής περιουσίας».

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται πηγή από το υπουργείο Οικονομικών, που τους ενημέρωσε ότι υπάρχει σειρά εγγράφων και μελετών για πιθανή μεταβίβαση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων σε ξένη εταιρεία. Αναφέρεται δε ότι η σχετική προεργασία έχει ήδη γίνει, αλλά «δεν είναι σίγουρο πως θα ανοίξει τώρα μία τέτοια συζήτηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα».

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Οι αναλυτές, υποστηρίζουν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο, λόγω των αντιδράσεων που θα υπήρχαν στην εύθραυστη κυβέρνηση Σαμαρά– χωρίς καν να αναφερθούμε στην αντιπολίτευση, τους συνδικαλιστές και την κοινωνία η οποία έχει χτυπηθεί από την λιτότητα».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον στόχο των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις που δεν έχει πιάσει η Ελλάδα για το 2013 και επισημαίνει επίσης την παραίτηση του πρώην διοικητή του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη μετά την πτήση του στο λίαρ τζετ του Δημήτρη Μελισσανίδη, υποστηρίζει πως «το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα».

Πρωτοφανείς χαρακτηρισμοί από τον Στέλιο Σταυρίδη

Η εφημερίδα εκτιμά πως το θέμα της μεταβίβασης του ΤΑΙΠΕΔ θα χρησιμοποιηθεί από την τρόικα, κατά την επικείμενη επίσκεψη της στην Ελλάδα, που θα το βάλει στο τραπέζι για να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. «Αν και τα δημοσιεύματα για την μεταβίβαση του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν ακόμη λάβει σαφή πολιτική στήριξη, θα βοηθήσουν να μπουν στο ”κάδρο” οι συζητήσεις με τους Ελληνες πολιτικούς, προκειμένου να ελεγχθεί το εάν η Ελλάδα αποδίδει στους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις»’.

Κομισιόν: Αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης οι αποκρατικοποιήσεις
Η ιδιοκτησία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι και παραμένει αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, καθησυχάζει ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, μετά τα δημοσιεύματα για πρόταση του ESM για δημιουργία εταιρείας εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας στο Λουξεμβούργο με ξένους διαχειριστές.

Τέτοια πρόταση δεν έχει υιοθετηθεί ούτε από την Επιτροπή, ούτε από το Eurogroup, πρόσθεσε. Ωστόσο, τονίζοντας ότι στην επόμενη αξιολόγηση θα εξεταστούν τρόποι αποτελεσματικότερης λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, το θέμα τουλάχιστον της διαχείρισης μάλλον μένει ανοικτό.

«Η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα», εκτιμά ο Όλι Ρεν

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν και Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις και το Ευρώ, Όλι Ρεν, υπογράμμισε ότι τέτοια πρόταση δεν έχει υιοθετηθεί ούτε από την Επιτροπή, ούτε από την Ευρωομάδα (Eurogroup), αλλά ούτε και τους υπόλοιπους εταίρους στην Τρόικα.

Όπως τόνισε, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ η ιδιοκτησία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που είναι καθοριστικό στοιχείο στις προσπάθειες της Ελλάδας να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της για τη μείωση του χρέους, είναι και παραμένει αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).