Νομική ενίσχυση της πάταξης της διακίνησης παιδικής πορνογραφίας

Νομική ενίσχυση της πάταξης της διακίνησης παιδικής πορνογραφίας

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο το οποίο εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, νομοσχέδιο που αφορά την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, καθώς και της παιδικής πορνογραφίας.

Με το νομοσχέδιο αυτό, εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία στα ευρωπαϊκά δεδομένα και συγκεκριμένα στην Οδηγία 2011/93/ΕΕ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, ενώ παράλληλα αυστηροποιούνται οι κυρώσεις στον τομέα της γενετήσιας εκμετάλλευσης ανηλίκων, της πρόληψης εγκλημάτων και της προστασίας των θυμάτων.

Με το επίμαχο νομοσχέδιο ενισχύεται η ελληνική νομοθεσία στους τομείς της παιδικής πορνογραφίας, της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, στο «ψάρεμα» (grooming) ανηλίκων, μέσω του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων, με σκοπό την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Ακόμη, για τους παραβάτες του νομικού πλαισίου που αφορά την εκμετάλλευση, κ.λπ. των ανηλίκων, προβλέπονται ποινές μέχρι και κάθειρξης 10 ετών, ενώ τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 20.000 ευρώ και φθάνουν στα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: ΟΗΕ: Βαριές ευθύνες στο Βατικανό για το σκάνδαλο κακοποίησης ανηλίκων

Επίσης, προβλέπει το νομοσχέδιο φυλάκιση ενός έτους για όποιον με αντίτιμο αποκτά πρόσβαση σε υλικό παιδικής πορνογραφίας, ενώ παράλληλα προβλέπεται άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, κατάργηση ιστοσελίδας, κ.λπ.

Ως προς τις ποινές των παραβατικών ατόμων, επέρχονται τροποποιήσεις σε διάφορες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, οι οποίες, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν ότι:

1) Όποιος εξωθεί ή παρασύρει ανήλικο να γίνει μάρτυρας συνουσίας ή άλλης γενετήσιας πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους, ακόμα κι αν ο ανήλικος δεν συμμετέχει σε αυτές, ενώ με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών τιμωρείται όταν ο ανήλικος γίνεται μάρτυρας γενετήσιας κακοποίησης.

2) Όποιος με πρόθεση παράγει, προσφέρει, πωλεί ή με οποιονδήποτε τρόπο διαθέτει, διανέμει, διαβιβάζει, αγοράζει, προμηθεύεται ή κατέχει υλικό παιδικής πορνογραφίας ή διαδίδει πληροφορίες μέσω της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή 50.000 – 300.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Google και Microsoft «μπλοκάρουν» εικόνες κακοποίησης παιδιών

3) Υλικό παιδικής πορνογραφίας, συνιστά η αναπαράσταση ή η πραγματική ή εικονική αποτύπωση, σε ηλεκτρονικό ή άλλο υλικό φορέα, των γεννητικών οργάνων ή του σώματος εν γένει του ανηλίκου, κατά τρόπο που προδήλως προκαλεί γενετήσια διέγερση, καθώς και της πραγματικής ή εικονικής ασελγούς πράξης που διενεργείται από ή με ανήλικο.

4) Όποιος εν γνώσει, έχοντας καταβάλλει σχετικό αντίτιμο ή ενεργώντας κατά συνήθεια, αποκτά πρόσβαση σε υλικό παιδικής πορνογραφίας μέσω της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους.

5) Όποιος εν γνώσει, έχοντας καταβάλλει σχετικό αντίτιμο, παρακολουθεί πορνογραφική παράσταση στην οποία συμμετέχουν ανήλικοι τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών.

6) Όποιος με πρόθεση, μέσω της τεχνολογίας, προτείνει σε ανήλικο που δεν συμπλήρωσε τα 15 έτη, να συναντήσει αυτόν ή τρίτον, με σκοπό τη διάπραξη σε βάρος του αδικημάτων, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή 50.000 έως 200.000 ευρώ.

Τέλος, εάν τα αδικήματα σε βάρος ανηλίκου τελέστηκαν προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου, επιβάλλονται στο νομικό πρόσωπο με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, διοικητικό πρόστιμο από 20.000 έως 3.000.000 ευρώ και ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του για χρονικό διάστημα από ένα μήνα έως δύο έτη ή απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ