«Νομίζω πως θα σκοτώσω ανθρώπους» έλεγε πέρυσι ο 19χρονος δολοφόνος της Φλόριντα

«Νομίζω πως θα σκοτώσω ανθρώπους» έλεγε πέρυσι ο 19χρονος δολοφόνος της Φλόριντα
epa06525832 Students are reunited with parents and family after a shooting at Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida, USA, 14 February 2018. Multiple fatalities have been reported and several more injured at a high school northwest of Miami. According to law enforcement the suspect is in custody. Some media are reporting the suspect as former student, Nicolas Cruz. EPA/GIORGIO VIERA

Στο στόχαστρο των επιζώντων η αποτυχία των αρχών να αποτρέψουν το μακελειό - «Πόσα αξίζουν αυτοί οι άνθρωποι για εσάς, κύριε Τραμπ;», το ερώτημα μιας μαθήτριας.

Στο επίκεντρο ερευνών της αστυνομίας και κρατικών αξιωματούχων από το 2016 φαίνεται πως είχε βρεθεί ο 19χρονος δολοφόνος την περασμένη Τετάρτη άνοιξε πυρ και σκότωσε 17 άτομα σε λύκειο της Φλόριντα. Σε βάρος του Νίκολας Κρουζ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πολλαπλούς φόνους τους οποίους διέπραξε στο Λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στο Πάρκλαντ του Μαϊάμι.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) παραδέχθηκε ότι δεν ερεύνησε επαρκώς, νωρίτερα φέτος, μια πληροφορία που δέχθηκε ότι ο Κρουζ έχει στην κατοχή του ένα όπλο και διατυπώνει την επιθυμία να σκοτώσει.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε χθες ότι ο Κρουζ είχε αναρτήσει προσβλητικά σχόλια για τους Εβραίους, τους Αφροαμερικανούς και τους ομοφυλόφιλους σε μια κλειστή ομάδα διαλόγου στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram. «Νομίζω ότι θα σκοτώσω ανθρώπους», έγραψε ο Κρουζ, σύμφωνα με το CNN, το οποίο μετέδωσε επίσης, επικαλούμενο μια πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας που δεν ήθελε να κατονομαστεί, ότι ο ύποπτος αγόρασε τουλάχιστον 5 όπλα πέρυσι.

«Ο Κρουζ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι σκόπευε να πάει να αγοράσει ένα όπλο. Δεν γνωρίζουμε για ποιον σκοπό θέλει να αγοράσει το όπλο», αναφέρεται στην αναφορά που συντάχθηκε. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι ερευνητές τελικά αποφάσισαν ότι ο Κρουζ, τότε ηλικίας 18 ετών, λάμβανε επαρκή βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας και από το σχολείο του και ότι η απειλή που αντιπροσώπευε ήταν μικρή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας South Florida Sun Sentinel, ένα βίντεο που γύρισε ο Κρουζ όπου εμφανιζόταν να κόβει το χέρι του κι είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Snapchat τον Σεπτέμβριο του 2016, είχε προκαλέσει την ανησυχία των υπηρεσιών επιβολής του νόμου αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών Ανηλίκων και Οικογένειας της Φλόριντα.

Στο στόχαστρο των επιζώντων ο Ντόναλντ Τραμπ
Στο στόχαστρο μιας μαθήτριας του λυκείου της Φλόριντα βρέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λόγω των διασυνδέσεών του με την NRA, το πανίσχυρο λόμπι των όπλων στις ΗΠΑ.

«Προς όλους τους πολιτικούς άνδρες που αποδέχθηκαν τις δωρεές της NRA, ντροπή σας» φώναξε η Έμα Γκονζάλες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της οπλοκατοχής στο Φορτ Λοντερντέιλ, επικρίνοντας με δριμύτητα τον Τραμπ διότι δέχθηκε την οικονομική στήριξη του λόμπι των όπλων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 για τον προεδρικό θώκο.

«Εάν ο πρόεδρος μου έλεγε κατά πρόσωπο ότι είναι μια φοβερή τραγωδία κι ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, εγώ θα του έθετα το ερώτημα πόσα πήρε από την Εθνική Ένωση Όπλων (National Rifle Association). Εγώ το γνωρίζω: 30 εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε οργισμένη η έφηβη συγκρίνοντας κατόπιν αυτό το ποσό με τον αριθμό των θυμάτων στις ένοπλες επιθέσεις που έχουν συγκλονίσει τη χώρα από τις αρχές του έτους.

«Πόσα αξίζουν αυτοί οι άνθρωποι για εσάς, κύριε Τραμπ;» διερωτήθηκε μπροστά από το πλήθος δεκάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί αξιώνοντας αυστηρότερους ελέγχους στην πώληση όπλων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε στο πρόβλημα της οπλοκατοχής στο διάγγελμά του μετά την επίθεση στη Φλόριντα, επιμένοντας κυρίως στα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο 19χρονος δράστης.

Η Έμα Γκονζάλες καταφέρθηκε και κατά των Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών «που χρηματοδοτούνται από τη NRA κι οι οποίοι μας λένε ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να αποτρέψει αυτό ή που υποστηρίζουν ότι η αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα δεν θα οδηγήσει σε μείωση των περιστατικών βίας με τη χρήση όπλων».