Νόμος Κατσέλη: Τι προβλέπεται μετά την παράταση – Ο σχεδιασμός

Νόμος Κατσέλη: Τι προβλέπεται μετά την παράταση – Ο σχεδιασμός

Το νέο σχέδιο και οι αλλαγές θα πρέπει να ψηφιστούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών για την εποχή μετά τη λήξη της δίμηνης παράτασης του νόμου Κατσέλη.

Η περίοδος θεωρείται κρίσιμης σημασίας καθώς έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει εκπονηθεί το νέο σχέδιο της κυβέρνησης, κατόπιν συνεννόησης και με τους εκπροσώπους των θεσμών που θα έρθουν στην Ελλάδα την 21η Ιανουαρίου.

Το νέο σχέδιο και οι αλλαγές θα πρέπει να ψηφιστούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου οπότε και θα λήξει το χρονικό περιθώριο ισχύος που έχει δοθεί για τον νόμο Κατσέλη.

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να καταρτίσει ένα πλάνο βάσει του οποίου θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα δίνει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να αιτούνται τη ρύθμιση του δανείου τους.

Με βάση τον νέο σχεδιασμό το είδος της ρύθμισης θα παρέχεται με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι, όσο χειρότερα θα είναι τα οικονομικά στοιχεία, τόσο καλύτερη θα είναι η προτεινόμενη ρύθμιση.

Η δυνατότητα ρύθμισης θα παρέχεται σε όλους και όχι μόνο πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ πρόκειται για έναν μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης των κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Οι λύσεις που θα προτείνονται στους δανειολήπτες θα είναι τυποποιημένες ενώ ο κατάλογος θα περιλαμβάνει και το «κούρεμα» για όπου κρίνεται ότι χρειάζεται.

Μεταξύ άλλων δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν κρατικά κονδύλια για την επιδότηση των πολιτών που χρίζουν βοήθειας προκειμένου να διατηρήσουν στην κατοχή τους την κύρια κατοικία τους.

Η εν λόγω πρόταση πάντως θα πρέπει να «περάσει» και από τους θεσμούς, από τη στιγμή που κρίνεται ότι θα υπάρξουν και δημοσιονομικές επιπτώσεις από ένα τέτοιο μέτρο.