Νωρίς για νέα δημοσιονομικά μέτρα – Όχι σε «κούρεμα» χρέους

Νωρίς για νέα δημοσιονομικά μέτρα – Όχι σε «κούρεμα» χρέους

Μετά την έκθεση της τρόικας οι αποφάσεις για λήψη νέων μέτρων σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup.

Την πεποίθηση πως το Eurogroup δεν σχεδιάζει νέο «κούρεμα χρέους» και πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αποφασιστεί εάν η Ελλάδα χρειάζεται να πάρει νέα δημοσιονομικά μέτρα, εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως επεσήμανε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αποφασιστεί αν χρειάζεται η λήψη νέων μέτρων, αφού «υπάρχουν ακόμη ανοικτά δημοσιονομικά μέτωπα που εξετάζει η αποστολή της Τρόικας. Μόλις τελειώσει, θα ξέρουμε για νέα μέτρα».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο θα βρεθεί στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων και το ζήτημα των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για το β’ εξάμηνο του 2014. Μέχρι τότε, «η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα για όσο τηρεί τις υποχρεώσεις της. Η Ελλάδα, μετά από σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, πραγματοποιεί μεγάλη προσπάθεια για να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα το τρέχον έτος, ωστόσο, έχει πολλά ακόμα να κάνει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον δημόσιο τομέα και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό».

Διαβάστε ακόμη: Εφάπαξ φόρο 10% για τις καταθέσεις προτείνει το ΔΝΤ

Την ίδια στάση τήρησε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, που δήλωσε πως δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το εάν χρειάζονται νεά μέτρα στην Ελλάδα, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικα. «Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση στα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά θέματα», είπε ο Ρεν και πρόσθεσε ότι «η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας και τα χρονοδιαγράμματα θα εξαρτηθούν από ίδια τη χώρα».

Τη θέση πως η Ελλάδα μπορεί να πάρει το 1 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί, εάν και εφόσον καλύψει τα προαπαιτούμενα, εξέφρασε με τη σειρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ως προς το ελληνικό χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως στο Eurogroup δεν υπάρχει στήριξη για ενδεχόμενο «κούρεμα», αλλά για άλλους τρόπους ελάφρυνσης.

Διαβάστε ακόμη:Πώς θα βρεθούν 4,4 δισ. ευρώ

Ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση της Ιρλανδίας για έξοδο από το μνημόνιο, λέγοντας ότι «το συμπέρασμα της έκθεσης της τρόικας θα απελευθερώσει τη δόση των 2,3 δισ. ευρώ της βοήθειας για τη χώρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης. Όλες οι επιλογές για την έξοδο της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα διάσωσης είναι ανοιχτές, και το θέμα θα συζητηθεί ξανά το Νοέμβριο».

Ακόμη, αναφερόμενος στην Πορτογαλία, ο Ολλανδός υπουργός επεσήμανε πως συνεχίζουν οι μακροχρόνιες προκλήσεις και θα συζητηθεί η στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης στο α’ τρίμηνο του 2014.

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: «Δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος των καταθέσεων»