Ντάισελμπλουμ: «Όχι» σε ενιαίο προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Ντάισελμπλουμ: «Όχι» σε ενιαίο προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Αντίθετος με την πολιτική «κινήτρων» για τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Την αντίθεσή του στην υιοθέτηση ενός προϋπολογισμού ειδικά για την ευρωζώνη, όπως και στην ιδέα να δημιουργηθεί μια θέση μονίμου προέδρου της συνόδου των υπουργών Οικονομικών, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από τη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echo.

«Ξέρω πως ορισμένοι πιστεύουν ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προϋπολογισμό, αλλά δεν συμμερίζομαι την άποψή τους. Για να έχει ακόμη και το παραμικρό αντικυκλικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλος», δηλώνει ο Oλλανδός υπουργός Οικονομικών που χθες προκάλεσε σάλο με τις δηλώσεις του για ανάγκη λήψης νέων μέτρων στην Ελλάδα.

Κατά τον ίδιο τρόπο ο Ντάισελμπλουμ απορρίπτει ανεπιφύλακτα, στη συζήτηση για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, την ιδέα μιας πολιτικής κινήτρων με «συμβόλαια» ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη για να συνδεθούν οι μεταρρυθμίσεις με αρωγές. «Δεν πιστεύω καθόλου σε αυτό. Αν μια χώρα δεν είναι πεπεισμένη πως είναι προς το συμφέρον της να μεταρρυθμισθεί και να εκσυγχρονισθεί, δεν μπορούμε να της δώσουμε κίνητρο απ’ έξω».

Ο επικεφαλής του Eurogroup απορρίπτει, τέλος, την ανάγκη να υπάρξει ένας μόνιμος πρόεδρος του Eurogroup, όπως πρότεινε τον Οκτώβριο ο Γάλλος ομόλογός του Πιέρ Μοσκοβισί όταν διαπίστωσε την απουσία του στη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

«Το Eurogroup λειτουργεί πολύ καλά χωρίς αυτό. Όπως λέμε στην πατρίδα μου, “δεν χρειάζεται να επισκευάσεις κάτι που δεν είναι σπασμένο”. Μόνο η Γαλλία επισήμανε την απουσία μου στην τελευταία σύνοδο του ΔΝΤ, επειδή είχα υποχρεώσεις για τον προϋπολογισμό στην Ολλανδία», είπε ο Ολλανδός υπουργός.

Διαβάστε ακόμη: Μέρκελ: «Κανείς δεν περίμενε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα η Ελλάδα»