Ντανιέλ Νουί: Έφτασε η ώρα για ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο εγγύησης καταθέσεων

Ντανιέλ Νουί: Έφτασε η ώρα για ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο εγγύησης καταθέσεων
epa05010125 President of the Supervisory Council at the ECB, Daniele Nouy, speaks at the '2015 Forum on Banking Supervision' in the European Central Bank (ECB) headquarters in Frankfurt am Main, Germany, 04 November 2015. EPA/FRANK RUMPENHORST

Η κορυφαία παράγοντας της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ είπε αυτό που το Βερολίνο δεν θέλει να ακούσει.

 

H Ευρωζώνη χρειάζεται μερικές πολύ μεγάλες τράπεζες, που θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, και οι τράπεζες χρειάζονται ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλισης των καταθέσεων, δήλωσε η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ντανιέλ Νουί.

Επιβαρυμένες από τη χαμηλή κερδοφορία και προβληματικά στοιχεία ενεργητικού που ανάγονται στην περίοδο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, οι τράπεζες της περιοχής δυσκολεύονται να ανταγωνισθούν παγκόσμιους παίκτες, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την ετοιμότητά τους για την επόμενη ύφεση. Η ασφάλιση των καταθέσεων θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την τραπεζική σταθερότητα, αλλά η Γερμανία έχει προβάλει αντιρρήσεις. Θέλει οι τράπεζες να εξυγιάνουν πρώτα τους ισολογισμούς τους, για να διασφαλίσει ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα χρειασθεί να πληρώσουν τον λογαριασμό για παλαιές επιπολαιότητες άλλων χωρών της Ευρωζώνης. «Το ερώτημα είναι: πότε είναι οι κίνδυνοι αρκετά μικροί; Κατά την άποψή μου, έχουμε μειώσει τους κινδύνους αρκετά για να ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Εγγύησης Καταθέσεων. Τώρα είναι η σωστή ώρα για να το συστήσουμε. Είναι η ώρα να σκεφθούμε κάπως την αλληλεγγύη», είπε η Νουί στο Βερολίνο.

Η χαμηλή κερδοφορία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους του τομέα, σημείωσε η Νουί, επειδή ορισμένες τράπεζες δεν εξασφαλίζουν το κόστος του κεφαλαίου τους και μία λύση θα μπορούσε να είναι οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις για τη δημιουργία μεγαλύτερων, περισσότερο διεθνών παικτών. «Αυτές οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις θα δημιουργούσαν επίσης μερικές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες – θα τις λέγαμε «Ευρωπαϊκούς πρωταθλητές» – που θα μπορούσαν μετά να ανταγωνίζονται με επιτυχία στο παγκόσμιο επίπεδο», είπε.