Ντομπρόβσκις: Στον σωστό δρόμο βρίσκεται η Ελλάδα – Εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%

Ντομπρόβσκις: Στον σωστό δρόμο βρίσκεται η Ελλάδα – Εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει πως είναι πιθανό η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους να ξεκινήσει πριν από το τέλος του προγράμματος.

Τα πράγματα με την Ελλάδα «βρίσκονται στο σωστό δρόμο», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις στο περιθώριο της Συνόδου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο Παρίσι, προβλέποντας ότι «η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του προγράμματος».

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους εμφανίστηκε αισιόδοξος για ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και για την επίτευξη του στόχου για το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Επεσήμανε ότι «τα πράγματα βρίσκονται στο σωστό δρόμο» για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την τρέχουσα αξιολόγηση. «Βλέπουμε ότι η Ελλάδα πετυχαίνει και μάλιστα υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους και φαίνεται ότι θα επιτύχει τον στόχο για δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2017», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Παρατηρούμε ισχυρή προσήλωση και μια πολύ εποικοδομητική στάση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό θα έλεγα ότι είναι πιθανό να ολοκληρώσουμε γρήγορα την τρίτη αξιολόγηση», ανέφερε επίσης, ενώ για το κατά πόσο είναι εφικτή η «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας από το πρόγραμμα, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018, ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ανοίξουν το θέμα αυτό μετά το πέρας της αξιολόγησης.

Όσον αφορά το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «πριν τη λήξη του προγράμματος θα ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε βραχυπρόθεσμο και μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα».