Ντόναλντ Τραμπ: Ζώο ο Άσαντ, πρέπει να πληρώσει

Ντόναλντ Τραμπ: Ζώο ο Άσαντ, πρέπει να πληρώσει
epa06113572 US President Donald Trump prepares to recognize the first responders to the 14 June shooting involving Republican Congressman Steve Scalise in the White House in Washington, DC, USA, 27 July 2017. Four people were shot in Virginia on 14 June when a lone gunman, upset about President Trump's election, opened fire at a Congressional baseball practice. EPA/JIM LO SCALZO

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης των ΗΠΑ στη Συρία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα πρέπει να «πληρώσει μεγάλο τίμημα» για μια φονική επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και κατηγόρησε το Ιράν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι υποστηρίζουν το «ζώο Άσαντ».

«Πολλοί νεκροί, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στην άμυαλη χημική επίθεση στη Συρία. Η περιοχή της θηριωδίας είναι κλειδωμένη και περικυκλωμένη από τον Συριακό Στρατό, κάνοντάς την εντελώς απρόσιτη στον έξω κόσμο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

«Ο πρόεδρος Πούτιν, η Ρωσία και το Ιράν είναι υπεύθυνοι γιατί υποστηρίζουν το Ζώο Άσαντ. Μεγάλο τίμημα θα πρέπει να πληρώσει», έγραψε.

Ένας από τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν πυραυλική επίθεση σε απάντηση στις νέες πληροφορίες για χημική επίθεση σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη στην ανατολική Γούτα, στη Συρία.

«Δεν θα απέκλεια κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εσωτερικής Ασφαλείας και Αντιτρομοκρατίας Τόμας Μπόσερτ σε συνέντευξη στην εκπομπή «This Week» του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

«Εξετάζουμε την επίθεση σε αυτό το σημείο», είπε και πρόσθεσε πως οι φωτογραφίες από το συμβάν είναι «φρικτές».

Η ΕΕ καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έκαναν χρήση χημικών όπλων εναντίον μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.

«Τα στοιχεία δείχνουν άλλη μια επίθεση με χημικά από το καθεστώς» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕ.

«Προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι συνεχίζεται η χρήση χημικών όπλων, ειδικά εναντίον άμαχων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει απερίφραστα την χρήση των χημικών όπλων και τάσσεται υπέρ μιας άμεσης αντίδρασης από τη διεθνή κοινότητα».

Η ΕΕ παροτρύνει επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επαναφέρει τους ελέγχους του για να εξακριβώσει τους αυτουργούς των χημικών επιθέσεων και ζητά από τη Ρωσία και το Ιράν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς τον Άσαντ για την αποτροπή νέων επιθέσεων.

Η συριακή κυβέρνηση αρνείται ότι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν οποιαδήποτε επίθεση με χημικά εναντίον της πόλης Ντούμα.

Σοκαριστικές εικόνες

Την ίδια στιγμή, σοκάρουν οι πρώτες εικόνες μετά την επίθεση με χημικά όπλα, στην πόλη Ντούμα στη Συρία.

Διασώστες και ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 42 ανθρώπων, ενώ εκατοντάδες εμφάνισαν συμπτώματα που συνάδουν με την έκθεση σε οργανοφωσφορικές ενώσεις, σύμφωνα με τους ίδιους.

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα social media διασώστες προσπαθούν να βοηθήσουν πολίτες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά που κλαίνε σπαρακτικά, καθώς δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Τα χτυπούν στην πλάτη, τους ρίχνουν νερό στο πρόσωπο με ένα λάστιχο, τους δίνουν φάρμακα και τρέχουν από τον ένα στον άλλο, για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες.

Τι αναφέρει η πλευρά Άσαντ

Η συριακή κυβέρνηση, που διαψεύδει ότι διέπραξε μια φονική επίθεση με χημικά στον τελευταίο θύλακα που ελέγχουν οι αντάρτες κοντά στη Δαμασκό, κατήγγειλε το ίδιο «ενοχλητικό τροπάρι», όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sana, την ώρα που πολλές χώρες της διεθνούς κοινότητας καταδικάζουν με δριμύτητα την επίθεση εναντίον της Ντούμας.

«Οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών (όπλων) είναι πλέον ένα ενοχλητικό τροπάρι και δεν είναι πειστικές, παρά μόνο για κάποιες χώρες που (…) στηρίζουν την τρομοκρατία στη Συρία» επισήμανε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το Sana.

Την ίδια ώρα, το Ιράν, σύμμαχος της Δαμασκού, κατήγγειλε σήμερα ότι οι κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό εναντίον της Ντούμας, στην ανατολική Γούτα, είναι μια νέα «συνωμοσία» εναντίον της κυβέρνησης.

«Τέτοιου είδους καταγγελίες και κατηγορίες από τους Αμερικανούς και ορισμένες δυτικές χώρες αποτελούν ένδειξη μιας νέας συνωμοσίας εναντίον της κυβέρνησης και του συριακού λαού και ένα πρόσχημα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, που σίγουρα θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή», σημειώνεται στο δελτίο τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.