Ντράγκι: «Ασθενής η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης»

Ντράγκι: «Ασθενής η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης»

Την ανεργία στην Ε.Ε. υποδεικνύουν ως τον μεγάλο ανασταλτικό παράγοντα για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας οι μετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Έχουμε ενθαρρυντικές ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη, αλλά αυτή είναι ακόμη ασθενής και άνιση», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung από το Νταβός της Ελβετίας, όπου πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ εφιστά την προσοχή ως προς την υπερβολική αισιοδοξία σχετικά με την οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης, λέγοντας ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικοί κίνδυνοι για οπισθοδρομήσεις στην ανάκαμψη, αλλά πως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τον πληθωρισμό ή τον αποπληθωρισμό. «Γενικά, ο κίνδυνος οπισθοδρόμησης είναι μεγάλος. Θα ήμουν πολύ προσεκτικός ως προς τη διαμόρφωση μίας υπερβολικά αισιόδοξης πρόβλεψης», προειδοποιεί ο Ντράγκι.

Οι μετέχοντες χθες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα επιστρέψει στην σταθερή ανάπτυξη αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ρυθμίσει κοινωνικά ζητήματα όπως η υψηλή ανεργία.

Διαβάστε ακόμη: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Νταβός

«Δεν έχουμε λόγο να ενθουσιαζόμαστε από την ευρωπαϊκή ανάκαμψη», δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ντράγκι ο Άξελ Βέμπερ, πρόεδρος της UBS, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας και πρώην επικεφαλής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, και πρόσθεσε πως το τρέχον χαμηλό επίπεδο της ανάπτυξης δεν επαρκεί για την προώθηση της παραγωγικότητας και τη μείωση της ανεργίας, η οποία με την σειρά της ζημιώνει την καταναλωτική ζήτηση.

«Οι άνθρωποι στην Ευρώπη δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την τραπεζική ένωση της Ε.Ε., τα δημόσια ελλείμματα ή το δημόσιο χρέος. Η υπ’αριθμόν ένα πρόκληση, αν μιλήσεις στους ανθρώπους στους δρόμους, είναι η ανεργία», επεσήμανε παράλληλα ο Πιερ Ναντέρμ, διευθυντής του διεθνούς ομίλου Accenture.

Τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης αναμένεται να προωθήσουν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου και μπορεί κατά συνέπεια να καθυστερήσουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων ευρωπαϊκού εύρους πολιτικών, προειδοποίησαν και οι δύο, ο Ναντέρμ και ο Βέμπερ.

Ο μέσος όρος της ανεργίας στην Ε.Ε. ανερχόταν στα τέλη του 2013 στο ποσοστό ρεκόρ 12,1%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

ΔΝΤ: Στο 4% ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2014

Άλλοι μετέχοντες στο Φόρουμ επισήμαναν ότι οι κοινωνικές ανισότητες δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που απειλούν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Το κόστος στης ενέργειας στην Ευρώπη είναι το διπλάσιο από αυτό στις ΗΠΑ, επειδή οι ΗΠΑ επωφελούνται από μια ραγδαία αύξηση του φτηνού σχιστολιθικού φυσικού αερίου, επισήμανε ο Τζουζέπε Ρέτσι, πρόεδρος της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας ENI.

Ταυτοχρόνως αυτός και άλλοι υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ελκυστική για τους επενδυτές για χρόνια ακόμη λόγω των λειτουργικών διοικητικών της δομών και της κυριαρχίας του νόμου που την διαχωρίζουν από τις αναδυόμενες οικονομίες. «Η πραγματική διαφορά είναι η διαχείριση, η ευκολία να κάνεις επιχειρηματικές δουλειές», επεσήμανε ο Ρέτσι.

Διαβάστε ακόμη: Oxfam: Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού διαθέτει τον μισό παγκόσμιο πλούτο