Ντράγκι: Υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία – Τα «κόκκινα» δάνεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα

Ντράγκι: Υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία – Τα «κόκκινα» δάνεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα

Τι αναφέρει για τις τράπεζες, το swap των ελληνικών ομολόγων και την πορεία της αξιολόγησης ο πρόεδρος της ΕΚΤ. 

Ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.  Όπως ανέφερε αποτιμά θετικά τη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, υπενθυμίζοντας όμως πως οι καταθέσεις έχουν ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουν στα προ κρίσης επίπεδα τους. Αργότερα, ωστόσο, τόνισε πως τα «κόκκινα» δάνεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει άμεσα να διευθετήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο Ιταλός Κεντρικός Τραπεζίτης τόνισε πως υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία καθώς αυξάνεται το ΑΕΠ και μειώνεται η ανεργία, δείχνοντας έτσι πως οι μεταρρυθμίσεις της τρίτης αξιολόγησης φέρνουν αποτελέσματα, κάτι που επηρεάζει παράλληλα και τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Παράλληλα χαιρέτισε τις προτάσεις για μια νέα ανταλλαγή ομολόγων, λέγοντας πως οι αγορές φαίνονται να υποδέχονται τη πρόταση αυτή, καθώς φαίνεται να υπάρχει βελτίωση στην αγορά ελληνικού χρέους και τα spread των ελληνικών ομολόγων μειώνονται.

Αναφερόμενος στις τράπεζες ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως η κεφαλαιακή επάρκεια βρίσκεται στο εντυπωσιακό επίπεδο του 17.1%, όμως παραμένει θέμα η ρευστότητα καθώς παρά τη σταθεροποίηση των καταθέσεων δεν έχουν επιστρέψει στα επίπεδα προ κρίσης και πρέπει να γίνει δουλειά ακόμη έτσι ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να διευθετήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σημείωσε ακόμη ότι η διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι «ιδιαιτέρως δύσκολη», ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση «έχει θεσπίσει αρκετές κοινωνικές εγγυήσεις έτσι ώστε να συνεχιστεί και να ενταθεί η αντιμετώπισή τους, τους επόμενους μήνες».  Συνεχίζοντας  χαρακτήρισε «θετικό σημάδι» την επίτευξη συμφωνίας με τους συμβολαιογράφους για την επικείμενη έναρξη των πλειστηριασμών.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπενθύμισε επίσης ότι τα τεστ αντοχής θα διεξαχθούν νωρίτερα για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι μεν «σταθερή» αλλά και ότι τα κόκκινα δάνεια πρέπει να αντιμετωπιστούν «αποτελεσματικά». Επίσης ανέφερε ότι η κατάσταση με τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη και σημείωσε ότι τα στρες τεστ θα δείξουν εάν χρειαστεί να ληφθούν διορθωτικά μέτρα πριν το τέλος του προγράμματος.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του ίδιου ευρωβουλευτή ο οποίος προέβαλε το ισχυρισμό ότι ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται στο στόχαστρο μέσων ενημέρωσης και πολιτικών παραγόντων, αρνήθηκε να σχολιάσει και σημείωσε ότι ο Γ. Στουρνάρας είναι «έμπιστο μέλος της ΕΚΤ και δούλεψε σκληρά για το καλό της Ελλάδας».