Ντράγκι: Να εντείνουν τις προσπάθειες για τα κόκκινα δάνεια οι τράπεζες

Ντράγκι: Να εντείνουν τις προσπάθειες για τα κόκκινα δάνεια οι τράπεζες
FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - DECEMBER 04: Mario Draghi, President of the European Central Bank arrives for his first press conference following the monthly ECB board meeting in the new ECB headquaters on December 4, 2014 in Frankfurt am Main, Germany. (Photo by Thomas Lohnes/Getty Images) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τράπεζες στην Ευρωζώνη θα πρέπει να μειώσουν και άλλο το απόθεμα των κόκκινων δανείων, ώστε να βελτιώσουν την κερδοφορία τους, τόνισε ο Ντράγκι.

Οι τράπεζες στην ευρωζώνη θα πρέπει να μειώσουν και άλλο το απόθεμα των κόκκινων δανείων, ώστε να αυξήσουν τις χορηγήσεις και να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και να καταστούν πιο ελκυστικές σε πιθανούς επενδυτές, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Οι τράπεζες με υψηλά επίπεδα παλαιών κεφαλαίων…έχουν κρατήσει τις χορηγήσεις σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η ικανότητά τους να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους είναι περιορισμένη», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Παρίσι, σύμφωνα με το Reuters.

«Κατ’αναλογία, η χαμηλή κερδοφορία και η αβεβαιότητα για την αποτίμηση των κεφαλαίων αυτών μειώνουν την ελκυστικότητα των διασυνοριακών εξαγορών και συγχωνεύσεων», πρόσθεσε.

«Συμφωνία έως το τέλος του έτους για το δίχτυ ασφαλείας του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών»

H Ευρωζώνη πρέπει να συμφωνήσει έως το τέλος του έτους στις λεπτομέρειες για το δίχτυ ασφαλείας του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιλερουά ντε Γκαλό.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στα τέλη Ιουνίου να επιτρέψουν τον δανεισμό του Ταμείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σε περίπτωση που αυτό ξέμενε από χρήματα σε μία κρίση και ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες έως τον Δεκέμβριο.

«Είναι επείγον τώρα να υλοποιήσουμε (τη συμφωνία του Ιουνίου) έως το τέλος του έτους», είπε ο Βιλερουά, που είναι και διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, σε συνέδριο για το ρυθμιστικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού τομέα στο Παρίσι.

«Παραμένουν δύο βασικά θέματα: Πώς θα χρηματοδοτήσουμε το δίχτυ ασφαλείας σε επαρκώς υψηλό επίπεδο για να είναι αξιόπιστο και πώς θα δημιουργήσουμε μία γρήγορη διαδικασία λήψης αποφάσεων για να αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις. Αν χρειαζόμαστε εβδομάδες για να ενεργοποιήσουμε το δίχτυ ασφαλείας, τότε αυτό θα είναι άχρηστο», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Είπε, επίσης, ότι πρέπει να είναι προτεραιότητα το να γίνει πλήρως λειτουργικό το Ταμείο Εξυγίανσης, κάτι που με τη σειρά του θα ανοίξει τον δρόμο για έναν «ρεαλιστικό συμβιβασμό» για την ασφάλιση των καταθέσεων.

Το χρηματοδοτούμενο από τις τράπεζες Ταμείο Εξυγίανσης για την αντιμετώπιση χρεοκοπιών πιστωτικών ιδρυμάτων συστάθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου για την τραπεζική ένωση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά εξακολουθεί να μην έχει αρκετά χρήματα για να καλύψει μία μεγάλη τραπεζική κρίση, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας.

Διαβάστε ακόμη: Handelsblatt: Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα οι ελληνικές τράπεζες