Ντράγκι: Συμπάθεια για τη φονική πυρκαγιά αλλά «πάγωμα» QE και waiver για τα ελληνικά ομόλογα

Ντράγκι: Συμπάθεια για τη φονική πυρκαγιά αλλά «πάγωμα» QE και waiver για τα ελληνικά ομόλογα
epa06911693 Mario Draghi, President of the European Central Bank (ECB), speaks during a press conference following the meeting of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany, 26 July 2018. European Central Bank's Governing Council met for a monetary policy meeting in Frankfurt, Germany. EPA/RONALD WITTEK

Εκτός ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και παύση της κατ’ εξαίρεση αποδοχής ομολόγων από τον Αύγουστο, ανακοίνωσε ο διοικητής της ΕΚΤ.

 

Tην αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι με αφορμή τη δοκιμασία που υφίσταται από τη φονική πυρκαγιά.

Ταυτοχρόνως ο επικεφαλής της ΕΚΤ επέμεινε στη θέση του για τη μη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Όπως ανέφερε ο κ. Ντράγκι, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο θα παύσει η κατ΄ εξαίρεση αποδοχή τους (waiver).

Το waiver είναι η εξαίρεση που επιτρέπει στις τράπεζες να καταθέτουν ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ για απόκτηση ρευστότητας, αν και οι ελληνικοί τίτλοι δεν έχουν επενδυτικό rating από τους οίκους αξιολόγησης, άνω του «ΒΒΒ-».

O ίδιος πάντως καλωσόρισε «την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος καθώς και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ερωτηθείς σχετικά χαρακτήρισε θετικό βήμα την καταρχήν συμφωνία που ανακοίνωσαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη μείωση των εμπορικών φραγμών.

Αναφορικά με την πολιτική της ΕΚΤ ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι τα υφιστάμενα επιτόκια θα διτηρηθούν τουλάχιστον μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι. Για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ανέφερε ότι το όριο που είχε τεθεί για αγορές έως 30 δισ. ευρώ το μήνα, θα διατηρηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ στη συνέχεια και έως το τέλος του έτους, οπότε και θα τερματιστεί το πρόγραμμα, το όριο θα περιοριστεί στα 15 δισ. ευρώ το μήνα.

Διαβάστε ακόμη: EKT: Διατηρεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια μέχρι το καλοκαίρι του 2019