Ο Αχμέτ Νταβούτογλου παρουσίασε το κυβερνητικό του πρόγραμμα

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου παρουσίασε το κυβερνητικό του πρόγραμμα

Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας στοχεύει σε άμεση διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος και ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, παρουσιάζοντας σήμερα το πρόγραμμα της κυβέρνησής του στο κοινοβούλιο, επανέλαβε ότι πρόθεσή του είναι να διευθετηθεί γρήγορα το κουρδικό ζήτημα και να προωθήσει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2023.

«Θα ακολουθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία με μια αποφασιστικότητα που θα αλλάξει τη μοίρα της χώρας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να ενταχθούν στην κοινωνία όλες οι συνιστώσες της», είπε ο Νταβούτογλου.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε επίσης ότι πρόκειται σύντομα να δώσει στη δημοσιότητα έναν «οδικό χάρτη» που θα προβλέπει «το τέλος της τρομοκρατίας, τον αφοπλισμό, την ενσωμάτωση και την άρση των εμποδίων για τη συμμετοχή στην πολιτική ζωή».

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση που κυβερνά την Τουρκία από το 2002, ξανάρχισε το φθινόπωρο του 2012 τις απευθείας συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν, προκειμένου να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από το 1984. Η πρωτοβουλία αυτή ωστόσο έχει μπλοκαριστεί μετά την απόφαση, πριν από έναν χρόνο, του PKK να αναστείλει την αποχώρηση των μαχητών του από την Τουρκία επειδή η Άγκυρα δεν τήρησε την υπόσχεσή της για μεταρρυθμίσεις υπέρ της κουρδικής μειονότητας η οποία αποτελεί σχεδόν το 20% του πληθυσμού της χώρας.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Νταβούτογλου είπε ότι ελπίζει να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ μέχρι το 2023. Επισήμως, η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη από το 2004, όμως η διαδικασία προσκρούει προς το παρόν τις αντιρρήσεις που προβάλουν ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τον στόχο που είχε θέσει και ο προκάτοχός του και νέος πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ενταχθεί η Τουρκία «στο κλαμπ των δέκα μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου» μέχρι το 2023.

Αφού συζητηθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης, θα τεθεί προς ψήφιση από το κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Θεωρείται δεδομένο ότι ο Νταβούτογλου θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης αφού το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διαθέτει άνετη πλειοψηφία στο Σώμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Αντ’ αυτού πρωθυπουργός

Η σύνθεση της νέας τουρκικής κυβέρνησης