Ο αναπάντεχος λόγος που υποχρεώνει τη Volkswagen να πουλά 600.000 περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως

Ο αναπάντεχος λόγος που υποχρεώνει τη Volkswagen να πουλά 600.000 περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πάντα έχουν να κάνουν με τους νέους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Volkswagen εκτιμά ότι πρέπει να πουλά 600.000 περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα ετησίως για να ανταποκριθεί στους δραστικούς νέους στόχους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στους νέους στόλους οχημάτων κατά 15% μέχρι το 2025 και κατά 37,5% μέχρι το 2030. Ταυτόχρονα, οι εκπομπές των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων πρέπει να μειωθούν κατά 31% μέχρι το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2021.

Η Γερμανία ήλπιζε σε μια μέγιστη μείωση ύψους 30%, αναφέρει η Handelsblatt.

«Το σχέδιο που έχουμε καταρτίσει για τη μετάβαση δεν είναι επαρκές για να υλοποιηθεί αυτός ο μετασχηματισμός», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, Herbert Diess, αυτή την εβδομάδα αναφορικά με τους στόχους εκπομπών. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να υπακούσουν στους στόχους, ή αλλιώς να βρεθούν ενδεχομένως αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πηγές με γνώση των σχεδίων της Volkswagen δήλωσαν στη Handelsblatt ότι η εταιρεία είχε υπολογίσει ότι θα έπρεπε να πουλήσει 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη το 2030 για να καλύψει τους προηγούμενους στόχους εκπομπών. Ωστόσο, για να επιτευχθούν οι νέοι στόχοι για το διοξείδιο του άνθρακα, ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πρέπει να αυξηθεί στα 1,8 εκατομμύρια – που μεταφράζεται στο 45% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας. Επί του παρόντος, η VW και όλες οι υπόλοιπες μάρκες του ομίλου πουλάνε 4 εκατομμύρια επιβατικά οχήματα ετησίως στην Ευρώπη.

Πηγές στο Βόλφσμπουργκ λένε ότι η Volkswagen θα πρέπει να προσφέρει τουλάχιστον επτά ακόμη μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, και να στήσει τουλάχιστον ένα ακόμη εργοστάσιο που θα επικεντρώνεται στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Γερμανική Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) δήλωσε ότι οι στόχοι της Ευρ. Ένωσης είναι μη ρεαλιστικοί και θα βλάψουν την εγχώρια ανταγωνιστικότητα – για να μην αναφέρουμε τις 436.000 θέσεις εργασίας στη γερμανική βιομηχανία που συνδέονται με την κατασκευή παραδοσιακών οχημάτων. «Ο κανονισμός απαιτεί πάρα πολλά ενώ προωθεί ελάχιστα», ανέφερε η VDA σε ανακοίνωσή της. «Κανείς δεν ξέρει σήμερα πώς μπορούν να επιτευχθούν τα συμφωνηθέντα όρια στο δεδομένο χρονικό διάστημα».