O άνθρωπος πίσω από τα Toms

O άνθρωπος πίσω από τα Toms

Ο Blake Mycoskie ήρθε στην Ελλάδα και αποκαλύπτει γιατί βλέπει επενδυτικές ευκαιρίες στην χώρα μας.

Είναι νέος, ωραίος και το όνομά του έχει καταφέρει να κάνει το γύρο του κόσμου πάνω σε δύο παπούτσια πάνινα. Στην παγκόσμια αγορά έχει μείνει ως ο επιχειρηματίας με το φιλανθρωπικό έργο, ενώ ο ίδιος φιλοδοξεί να μοιάσει στον Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτή της Virgin.

Ο Blake Mycoskie, ιδρυτής των περιβόητων παπουτσιών TOMS ήρθε στην Ελλάδα και μίλησε στο Fortunegreece.com για τα νέα επιχειρηματικά του βήματα στη βιομηχανία του καφέ, καθώς επίσης και για τα σχέδιά που αφορούν την Ευρώπη.

Σήμερα περί τα 15 εκατομμύρια παιδιά, που προέρχονται από χώρες του Τρίτου κόσμου, έχουν φορέσει παπούτσια χάρη στην TOMS και όπως μας λέει ο κύριος Mycoskie στόχος είναι μέχρι το 2015 ο αριθμός αυτός να αγγίξει τα 20 εκατομμύρια παιδιά.

1/3

«Εξάγουμε τα υποδήματά μας σε 28 χώρες στις οποίες τα πουλάμε, ενώ έχουμε παρουσία σε 64 χώρες συνολικά. Κατασκευάζουμε περίπου 14 εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια ετησίως, από τα οποία τα εφτά εκατομμύρια τα πουλάμε και τα υπόλοιπα εφτά τα δωρίζουμε σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη».

Πρόκειται για έναν άνθρωπο απλό, σίγουρο για τον εαυτό του που σου μεταδίδει με την πρώτη ματιά ότι ξέρει πολύ καλά τι κάνει και μέχρι που μπορεί να φτάσει. Ωστόσο, όπως παραδέχεται, ο βαθμός της επιτυχίας του ήταν σίγουρα μεγαλύτερος από αυτό που είχε στο μυαλό του. «Όταν πρωτοξεκίνησα την TOMS δεν είχα ιδέα ότι θα μπορούσε να μεγαλώσει τόσο πολύ και ότι ο κόσμος θα νοιαζόταν τόσο για τους συνανθρώπους του. Ήταν σαν όνειρο για μένα και τα πράγματα συνέβησαν πολύ γρήγορα. Είναι πολύ εντυπωσιακό το πώς ο κόσμος ανταποκρίθηκε σε αυτό το εγχείρημα. Αλλά το πιο εντυπωσιακό, για μένα, είναι το γεγονός ότι επηρεάσαμε και άλλες επιχειρήσεις. Πλέον βλέπουν την επιτυχία της TOMS και προσπαθούν και αυτές με τη σειρά τους να φέρουν εις πέρας μια αποστολή. Η επιρροή που ασκήσαμε φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι αλλάξαμε τον τρόπο σκέψης πολυεθνικών κολοσσών».

Πράγματι η TOMS άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και έδειξε ότι μια εταιρεία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο, όταν μοιράζεται το κέρδος της με αυτούς που έχουν ανάγκη. Μετά τις εσπαντρίγιες και τα γυαλιά ηλίου, σειρά έχει ο καφές που φέρει το άρωμα και την υπογραφή της TOMS.

«Σίγουρα για τον υπόλοιπο επιχειρηματικό κόσμο η απόφασή μου να δραστηριοποιηθώ σε διάφορα πεδία μπορεί να φαίνεται ριψοκίνδυνη, αλλά για μένα ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να παραμένεις ο ίδιος. Αν δεν αλλάζεις και δεν παίρνεις ρίσκα οι πελάτες βαριούνται μαζί σου. Είναι πρόκληση το να ασχολείσαι με διαφορετικά πράγματα».

Η ενασχόληση με τη βιομηχανία του καφέ μετρά μόλις τέσσερις μήνες ζωής στις ΗΠΑ και όπως αναφέρει ο κ. Mycoskie ήδη τα προϊόντα του είναι τα υψηλότερα σε πωλήσεις σε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ειδών υγιεινής διατροφής, την Whole Foods. «Βλέπουμε ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση από όλη την Ευρώπη και αυτό δείχνει την αποδοχή του προϊόντος από τους πελάτες μας οι οποίοι πιστεύουν στη λογική του “ένα συν ένα” και δεσμεύονται στη φιλοσοφία του brand ΤΟMS».

Η επιτυχία του καφέ TOMS είναι δεδομένη όχι μόνο γιατί πρόκειται για ένα ρόφημα που λατρεύεται σε όλα τα μέρη του κόσμου αλλά γιατί φέρει ένα όνομα διεθνώς αναγνωρισμένο. Και γιατί καφές; Η απάντηση φαίνεται απλή. «Δίνουμε καθημερινά τα παπούτσια μας σε χώρες όπως η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Περού, η Αιθιοπία και η Ρουάντα, μέρη στα οποία παράγονται οι καλύτερες ποικιλίες καφέ. Από τη στιγμή που δραστηριοποιούμαστε σε αυτές τις περιοχές και τις υποστηρίζουμε, υποστηρίζουμε παράλληλα και τους ντόπιους παραγωγούς προσφέροντάς τους ένα καλύτερο τρόπο ζωής».

 

Ο κ. Mycoskie δεν θα μπορούσε βέβαια να μην αναφερθεί και στον καλό του φίλο Ρίτσαρντ Μπράνσον τον οποίο θεωρεί πρότυπο επιχειρηματία. «Πάρτε για παράδειγμα τον Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin. Πήγε από τη μουσική στα αεροπλάνα, στα κινητά και ανέπτυξε και άλλες δραστηριότητες. Θέλω να κάνω ακριβώς το ίδιο στη λογική όμως του να δωρίζω ένα μέρος των πωλήσεών μου».

Σωστός επιχειρηματίας είναι για τον ιδρυτή της TOMS ο ευσυνείδητος επιχειρηματίας. Είναι αυτός που αφουγκράζεται το πώς νιώθουν οι άλλοι. «Όσο περισσότερο αντιλαμβάνεσαι τι θέλουν οι άνθρωποι και τι τους κάνει να ενθουσιάζονται και να εμπνέονται, τόσο καλύτερος επιχειρηματίας μπορείς να γίνεις. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες επικεντρώνονται μόνο στο τι θέλουν οι ίδιοι και δεν ενδιαφέρονται για τις ανάγκες των άλλων. Αυτή είναι η διαφορά της TOMS. Η στρατηγική της δικής μας εταιρείας βασίζεται ακριβώς στο τι θέλουν οι πελάτες μας».

Όσο για την ελληνική αγορά του κεντρίζει το ενδιαφέρον για διάφορους λόγους και πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές. «Συνεχίζουμε τη δραστηριοποίησή μας στην Ελλάδα: πρώτον μέσα στην κρίση αποδείξαμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε το brand μας. Δεύτερον υπάρχει ενδιαφέρον από την εγχώρια αγορά για εταιρείες που έχουν διαφορετικό σκεπτικό και έχουμε πολύ καλούς συνεργάτες. Και τρίτον μου αρέσει να κάνω τις διακοπές μου στη χώρα σας».

 

Η εταιρεία ανήκει 100% στον Blake Mycoskie και είναι πολιτική του να μην ανακοινώνει δημόσια τα οικονομικά του μεγέθη. Αυτό όμως που μας λέει με σιγουριά είναι πως ο τζίρος του ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το διάστημα δίνεται έμφαση στη δυτική Ευρώπη και στην ισχυροποίηση της θέσης σε αγορές που διείσδυσε η TOMS μέσα στο τρέχον έτος.

« Πάνε πολύ καλά οι επιχειρήσεις μας στη Νορβηγία στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχουμε πολύ μεγάλη ανάπτυξη σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Επίσης στρέφουμε την προσοχή μας στις ασιατικές αγορές. Στην Κορέα τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά αλλά δεν έχουμε εδραιωθεί ακόμα σε Κίνα και Ιαπωνία. Επίσης οικονομικό ενδιαφέρον έχει για εμάς και η Βραζιλία. Γενικά θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες στον ορίζοντα».

1/3

Διαβάστε ακόμη: 

TOMS: Από τις εσπαντρίγιες στη βιομηχανία του καφέ

Το «μαγικό» νησί του Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον

Μοντέρνοι, διάσημοι και εφευρέτες