Ο απολογισμός του NBG Business Seeds: Οι επενδύσεις, τα startups και το Equifund

Ο απολογισμός του NBG Business Seeds: Οι επενδύσεις, τα startups και το Equifund

Το 2017, μέσω του εν λόγω προγράμματος εγκρίθηκαν επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο 12 εταιρειών συνολικού ύψους €2.298.000.

Στο «πλευρό» των νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η Εθνική Τράπεζα στηρίζοντας έμπρακτα το οικοσύστημα των ελληνικών startups. Την τελευταία 8ετία η τράπεζα με επενδυτικό βραχίονα το NBG Business Seeds έχει εστιάσει στη συμμετοχή της ως ιδιώτης επενδυτής σε επιλεγμένα νέα Fund του Equifund, ενώ έχει συμβάλλει στην υλοποίηση επενδύσεων ύψους 6,2 εκατ. Ευρώ για την ενίσχυση συνολικά 35 νεοφυών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών και έργων, εκπαίδευσης και καθοδήγησης ομάδων, παροχής υποδομών, δικτύωσης και χρηματοδότησης.
Το 2017, μέσω του εν λόγω προγράμματος εγκρίθηκαν επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο 12 εταιρειών συνολικού ύψους €2.298.000. Από αυτές έχουν ήδη υλοποιηθεί οι συμμετοχές στις εταιρείες Insybio, itbooms, PD Neurotechnology, Goodvidio, Covve, Mist.io, και Fieldscale, ενώ σε φάση διαπραγμάτευσης βρίσκονται οι συμμετοχές σε πέντε ακόμη εταιρείες. Σε επίπεδο δανεισμού, μέσω του NBG Business Seeds έχουν χρηματοδοτηθεί έξι εταιρείες με συνολικό ποσό €3 εκατ. ευρώ , ενώ παράλληλα έχουν δοθεί €49.000 με τη μορφή χρηματικών επάθλων στους δέκα νικητές του 7ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας.

Επιπρόσθετα, διοργανώθηκε τριήμερη αποστολή στο Οικοσύστημα Καινοτομίας του Ισραήλ μετά από πρόσκληση επιφανών μελών του ισραηλινού οικοσυστήματος, στην οποία έδωσαν το παρών εκπρόσωποι της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας και των ερευνητικών κέντρων, εκπρόσωποι επενδυτικών σχημάτων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι κομμάτων και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με την Αρχή Καινοτομίας, (Innovation Authority), με επιταχυντές, venturecapitals, εκπροσώπους crowdfunding πρωτοβουλιών, εκπροσώπους ερευνητικών κέντρων (Deloitte, Intel και Samsung) και Κέντρων Μεταφοράς Τεχνολογίας Πανεπιστημίων, εκπροσώπους κέντρων καινοτομίας Ισραηλινών τραπεζών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Equifund Fund of Funds, η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε την συμμετοχή της ως ιδιώτης επενδυτής (LimitedPartner) σε επιλεγμένες εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών.

Μέσω της κίνησης αυτής επιχειρείται η περαιτέρω στήριξη της Εθνικής Τράπεζας στο οικοσύστημα των νέων & νεοφυών επιχειρήσεων, η ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των βασικών παικτών του οικοσυστήματος, όπως επίσης η διεύρυνση των συμφωνιών συνεργασίας με Πανεπιστήμια και των εξειδικευμένων συμφωνιών συνεργασίας για την εμπορευματικοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας και των συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα (ΙΤΕ -Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ΕΚΕΤΑ – Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”).