Ο… ασυνήθιστος τρόπος που σκέφτηκε η IBM για να παρακολουθεί διαμαντένια δαχτυλίδια σε όλο τον κόσμο

Ο… ασυνήθιστος τρόπος που σκέφτηκε η IBM για να παρακολουθεί διαμαντένια δαχτυλίδια σε όλο τον κόσμο

Έτσι, οι αγοραστές θα γνωρίζουν ότι το πετράδι δεν προέρχεται από λαθρεμπόριο και είναι 100% γνήσιο.

του Jeff John Roberts

Τα ζευγάρια που επιλέγουν ένα δαχτυλίδι αρραβώνων θα μπορούν σύντομα να εντοπίζουν το ιστορικό του κοσμήματος, από το ορυχείο μέχρι το κοσμηματοπωλείο. Κι αυτό χάρη σε μια παγκόσμια κοινοπραξία κοσμημάτων που χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain για να δημιουργήσει ένα ανεξίτηλο σύστημα παρακολούθησης διαμαντιών και χρυσού σε έξι τύπους δημοφιλών δακτυλιδιών.

Το πρότζεκτ, το οποίο ανακοινώθηκε την Πέμπτη, είναι γνωστό ως TrustChain και περιλαμβάνει προμηθευτές πολύτιμων μετάλλων και κατασκευαστές που συνεργάζονται με την εταιρεία λιανικής πώλησης κοσμημάτων Helzberg Diamonds στις ΗΠΑ. Το TrustChain θα χρησιμοποιεί τα εργαλεία blockchain της IBM για να επιτρέπει σε οποιονδήποτε στην αλυσίδα εφοδιασμού – και τελικά στον πελάτη – να επαληθεύσει την προέλευση των δακτυλιδιών.

Εδώ και καιρό, η βιομηχανία κοσμημάτων βασίζεται σε πιστοποιητικά για να δείχνει ότι ένα κόσμημα δεν είναι πλαστό και δεν προέρχεται από περιοχές συγκρούσεων. Όμως, η διαδικασία είναι δυσκίνητη, στηριζόμενη σε μια διάσπαρτη σειρά αρχείων, πολλά από τα οποία μπορεί να μεταγραφούν μόνο σε χαρτί.

Η διαδικασία του TrustChain, αντίθετα, απαιτεί από τις εταιρείες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης και της μεταφοράς, να δημιουργήσουν ένα κοινό αρχείο σε ένα blockchain ledger. Το ledger είναι διαφανές, ανθεκτικό στις παραβιάσεις, και κατανεμημένο σε πολλούς υπολογιστές.

«Οι καταναλωτές πρέπει να είναι σε θέση να βλέπουν τη διαδρομή που έχει διανύσει το κόσμημά τους. Σύντομα, οι ιδιοκτήτες δακτυλιδιών θα είναι σε θέση να κοιτάζουν τα δαχτυλίδια τους στο ίδιο blockchain», δήλωσε η αντιπρόεδρος της IBM και υπεύθυνη για εταιρικές πλατφόρμες Bridget van Kralingen σε συνέντευξή της στο Fortune.

Η Van Kralingen προσέθεσε ότι το TrustChain είναι ήδη έτοιμο και έχει τεθεί σε λειτουργία για τον λιανέμπορο Helzberg και τους προμηθευτές της εταιρείας, και ότι οι καταναλωτές θα μπορούν λογικά να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία blockchain από το τέλος του έτους και μετά.

Επί του παρόντος, η Helzberg και οι συνεργάτες της (ο προμηθευτής πολύτιμων μετάλλων LeachGarner, ο κατασκευαστής κοσμημάτων Richline Group, και η υπηρεσία πιστοποίησης τρίτων μερών UL) δουλεύουν από κοινού για να αποδείξουν ότι η τεχνολογία παρακολούθησης μέσω blockchain είναι βιώσιμη για έξι τύπους διαμαντένιων δαχτυλιδιών. Οι εταιρείες, στη συνέχεια, ελπίζουν να πείσουν άλλες εταιρείες να βασιστούν στην τεχνολογία blockchain με τον ίδιο τρόπο, και να την καθιερώσουν ως μια κοινή πρακτική σε όλη τη βιομηχανία κοσμημάτων.

Το TrustChain δεν είναι η πρώτη πρωτοβουλία για την εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain στον κλάδο των κοσμημάτων. Μια startup που ονομάζεται Everledger συνεργάζεται με αλυσίδες εφοδιασμού διαμαντιών και μέχρι στιγμής έχει προσθέσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια πολύτιμους λίθους στο ledger της. Το πρότζεκτ του TrustChain, ωστόσο, διαφέρει ως προς το ότι παρακολουθεί επίσης χρυσά και τελικά κοσμήματα, και όχι μόνο διαμάντια.

Ευρύτερα, η πρωτοβουλία αυτή είναι μόνο το τελευταίο παράδειγμα του πώς οι βιομηχανίες όλων των ειδών εκμεταλλεύονται το blockchain για να βελτιώσουν τον βαθμό διαφάνειας των δραστηριοτήτων τους και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Η Wal-Mart, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε το εργαλείο blockchain της IBM για να παρακολουθεί αποστολές χοιρινού κρέατος από την Κίνα, ενώ ο ναυτιλιακός κολοσσός Maersk χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την παρακολούθηση εμπορευματοκιβωτίων.