Ο Μπάφετ αυξάνει το ποντάρισμα του στην Apple

Ο Μπάφετ αυξάνει το ποντάρισμα του στην Apple
Photo:

Στην χειρότερη χρονική στιγμή για την μετοχή της Apple, ο Μπάφετ άυξησε κατά  55% το μερίδιό του. 

Η Berkshire Hathway (BRKA), ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων που διευθύνεται από τον Μπάφετ, αποκάλυψε ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου είχε  15.2 εκατομμύρια μετοχές της Apple που αξίζουν κάτι λιγότερο από 1,5 δισ. δολάρια. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της τάξεως του 55% από τα 9,8 εκατομμύρια μετοχές της Berkshire είχε κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η Berkshire αγόρασε 1 δισ. σε μετοχές της Apple τον Μάιο και η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη: Η μετοχή της Apple υποχώρησε στο α’ τρίμηνο Ιουνίου αφού υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με την πτώση των πωλήσεων του iPhone από έτος σε έτος.

Βέβαια, έκτοτε ανέκαμψε από το χαμηλό εύρος των 90 δολαρίων τον Μάιο και έφτασε την Δευτέρα να κλείνει στα 109 δολάρια, μια ομολογουμένως καλή τιμή κλεισίματος για τον Dow Jones. 

Είναι ωστόσο κάπως απίθανο ο ίδιος ο Μπάφετ να αγόρασε τις μετοχές. «Ο σοφός από την Ομάχα», δήλωσε τον Μάιο ότι δεν ήταν πίσω από την αρχική επένδυση της Apple – ήταν οι συνεργάτες του.

Ο Μπάφετ και η Berkshire παραδοσιακά απέφευγαν να κάνουν πολλές επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας. Ωστόσο ένα άλλο μεγάλο στοίχημα στην επιχειρήσεις τεχνολογίας στο οποίο έχουν ποντάρει είναι οι μετοχές της  IBM.

Νωρίτερα αυτό το έτος, ο Carl Icahn, ένας άλλος δισεκατομμυριούχος επενδυτής, αποκάλυψε ότι η εταιρεία του είχε πωλήσει το σύνολο της συμμετοχής της στην Apple λόγω των ανησυχιών σχετικά με τον ανταγωνισμό στην Κίνα.

Ωστόσο, η Apple εξακολουθεί να κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των smartphones και των υπολογιστών με τις πωλήσεις των πλησιέστερων ανταγωνιστών της να μοιάζουν νάνοι μπορστά της. Επίσης, έχει έναν αξιοζήλευτο ισολογισμό, με περισσότερα από 200 δισ. δολάρια σε μετρητά.

Ενώ Berkshire αύξησε το ποντάρισμα σχετικά με την Apple, η εταιρεία μείωσε κατά περίπου ένα τέταρτο τις επενδύσεις της στη μετοχή της Walmart (WMT).