Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών στη Βραζιλία

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών στη Βραζιλία

Όμως αντιδράσεις προκάλεσε δήλωση του υποψήφιου αντιπροέδρου περί «λεύκανσης της φυλής».

Οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία θα κριθούν στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, στον οποίο θα συμμετάσχουν ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου και ο κεντροαριστερός Φερνάντου Αντάτζι, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE), της εκλογικής επιτροπής της χώρας.

Ο Μπολσονάρου έλαβε 46,7% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών την Κυριακή και ο Αντάτζι το 28,37%. Απαιτείται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψήφιων όταν ο νικητής δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί την 28η Οκτωβρίου.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας δήλωσε την Κυριακή, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των εκλογών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, πως είναι «σίγουρος» ότι θα είχε εκλεγεί εάν δεν ενέσκηπταν «προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας». «Είμαι σίγουρος πως αν δεν είχε γίνει αυτό, θα ξέραμε από απόψε το όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας. Διακυβεύεται η ελευθερία μας», ανέφερε ο Μπολσονάρου σε ένα βίντεο που μεταφορτώθηκε στο Facebook.

«Μας ανέφεραν πολλά προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας (…). Δεν μπορούσαμε να μην πούμε τίποτα. Θα απαιτήσουμε λύσεις από το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE)», την εκλογική επιτροπή της χώρας, πρόσθεσε.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, οπαδοί του πρώην λοχαγού του στρατού, νοσταλγού της στρατιωτικής δικτατορίας, συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του TSE στην Μπραζίλια κραυγάζοντας το σύνθημα «νοθεία, νοθεία, νοθεία!».

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ο ακροδεξιός υποψήφιος είχε δηλώσει πως δεν επρόκειτο να αναγνωρίσει οποιαδήποτε «νίκη δεν θα είναι» η δική του, πριν ανακρούσει πρύμνα μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε και διαβεβαιώσει πως θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα όποιο και αν είναι αυτό.

Από την πλευρά του, ο Φερνάντου Αντάτζι, ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της αναμέτρησης αναδεικνύει τον κίνδυνο για τη δημοκρατία στη χώρα και κάλεσε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν και να τον υποστηρίξουν. «Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου μας βάζουν μπροστά σε μια πρόκληση, αποκαλύπτουν τους κινδύνους που διατρέχει η δημοκρατία στη Βραζιλία», τόνισε ο κληρονόμος του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λούλα στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Εργαζομένων (PT), πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην δήμαρχος στο Σαν Πάουλου, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο Αντάτζι τόνισε πως ο δεύτερος γύρος δίνει μια ευκαιρία στους δημοκρατικούς πολίτες της Βραζιλίας να ενωθούν και να αποτρέψουν την επικράτηση του υποψήφιου της άκρας δεξιάς στις προεδρικές εκλογές.

Αντιδράσεις για τη δήλωση του υποψήφιου αντιπροέδρου περί «λεύκανσης της φυλής»

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Χαμίλτον Μοουράου, υποψήφιος αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Χαΐρ Μπολσονάρου προκάλεσε αντιδράσεις μιλώντας με εμφανή ικανοποίηση περί «λεύκανσης της φυλής», αναφερόμενος στον εγγονό του, το βράδυ πριν από την αναμέτρηση.

«Κύριοι, κυρίες μου, αφήστε με να περάσω, με περιμένει ο γιος μου. Ο εγγονός μου είναι μικρούλης και ομορφούλης, τον βλέπετε; Η λεύκανση της φυλής», είπε το βράδυ του Σαββάτου ο στρατηγός ε.α. σε δημοσιογράφους, βγαίνοντας από το αεροδρόμιο στη Βραζιλία, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η δήλωση του υποψήφιου αντιπροέδρου της Βραζιλίας, ο οποίος κατάγεται από μια φυλή ιθαγενών, διαδόθηκε ταχύτατα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί χρήστες των οποίων κατήγγειλαν ένα ρατσιστικό σχόλιο. «Η βαρβαρότητα που αντιπροσωπεύουν» οι υποψήφιοι της άκρας δεξιάς «γίνεται όλο και πιο οφθαλμοφανής», σχολίασε η Μανουέλα Ντ’ Άβιλα, υποψήφια αντιπρόεδρος του Φερνάντο Αντάτζι, του Κόμματος Εργαζομένων (PT).

Ο Χαμίλτον Μοουράου, 65 ετών, γιος στρατηγού που είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964 στη Βραζιλία, έκανε άφθονες εμπρηστικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Είπε, για παράδειγμα, ότι είναι βάρος για τη Βραζιλία η κληρονομιά της «νωθρότητας των ιθαγενών» και της «ατιμίας των μαύρων», ή ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι «εργοστάσια για την παραγωγή απροσάρμοστων» που πληθαίνουν τις τάξεις «των λαθρέμπορων ναρκωτικών». Ο Χαΐρ Μπολσονάρου αποφάσισε κατόπιν να τον ανακαλέσει στην τάξη, επικρίνοντάς τον διότι μίλαγε πολύ.