O CEO της Blackrock «διώχνει» την Ελλάδα από το ευρώ

O CEO της Blackrock «διώχνει» την Ελλάδα από το ευρώ

«Δεν θα ήθελα να δω τους Ευρωπαίους να υποχωρούν προς την Ελλάδα».

Συνέντευξη στο δίκτυο Fox Business Network παραχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Blackrock, Larry Fink. Στο πλαίσιο αυτής, αναφέρθηκε και στη χώρα μας χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει μη συστημικό και «συστήνοντας» τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να αφήσουν την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ.

«Θα ήταν καλό για την Ευρωζώνη να φύγει η Ελλάδα (…)Η Ελλάδα δεν είναι συστημικό πρόβλημα», ανέφερε ο Larry Fink και εξήγησε: «Το 2012 ήταν συστημικό πρόβλημα αλλά τα τελευταία δυόμισι χρόνια ο ιδιωτικός τομέας πούλησε το ελληνικό χρέος, το οποίο βρίσκεται πλέον στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως και στην ίδια την Ελλάδα».

Παράλληλα, σημείωσε: «Έχω μεγαλύτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο να δοθούν στην Ελλάδα ευκολότεροι όροι και η τρόικα να συνθηκολογήσει και να δώσουν πιο εύκολους και χαλαρούς όρους. Αυτό θα ήταν πολύ πιο συστημικό, καθώς στη συνέχεια υπάρχουν κόμματα όπως το αριστερό Podemos στην Ισπανία, τα οποία ζητούν χαλάρωση στην πληρωμή του χρέους και μετά η Πορτογαλία ίσως να ζητήσει χαλάρωση και μετά όλη η χρηματοοικονομική δομή στην Ευρώπη θα αρχίσει να καταρρέει».

Επιπλέον, ο Larry Fink υπογράμμισε: «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ στην πραγματικότητα θα δημιουργήσει ένα ράλι στο ευρώ καθώς η Ελλάδα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος (…) Δεν θα ήθελα να δω τους Ευρωπαίους να υποχωρούν στους προς την Ελλάδα. Οι όροι συμφωνήθηκαν από το ελληνικό κράτος και σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να έρχεται ένα νέο κόμμα και να αμφισβητεί τις προηγούμενες συμφωνίες».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Blackrock κρίνει, επίσης, πως «θα ήταν πάρα πολύ άσχημο για τους Έλληνες πολίτες να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη. Θα διολισθήσουν σε μεγάλη ύφεση, αλλά αν συνεχίσουν με τις απαιτήσεις για αλλαγές στο συμβόλαιο που συμφωνήθηκε από το ίδιο το ελληνικό κράτος, αυτό θα αντιπροσώπευε τεράστιο συστημικό κίνδυνο».