Ο δύσβατος δρόμος προς το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018

Ο δύσβατος δρόμος προς το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018

Πολλά είναι τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, εν μέσω της αναζωπύρωσης της κρίσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.

Με τη λήξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου στη Βραζιλία, το Fortune ρίχνει μια ματιά στη διοργάνωση του 2018 που έχει αναλάβει η Ρωσία. Αν το Σότσι αποτελεί ένδειξη, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο δρόμος προς το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 είναι δύσβατος.

Είναι δεδομένο ότι η Ρωσία θα ξοδέψει όσα χρήματα είναι απαραίτητα για να προετοιμαστεί για το γεγονός. Όμως, τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν τα πάντα. Οι Χειμερινοί Αγώνες παρουσίασαν προβλήματα σε τομείς όπως τα ανολοκλήρωτα ξενοδοχεία, τα αδέσποτα σκυλιά και η επιθετική ασφάλεια. Αν και το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι διαφορετικό αθλητικό γεγονός σε σχέση με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, εδώ στο Fortune πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποια εμπόδια στην επιτυχή διοργάνωση του πρώτου, στα γήπεδα της Ρωσίας.

Χρονικές ζώνες και ταξιδιωτικές δυσκολίες
Η παρακολούθηση των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία μπορεί να αποτελέσει μεγάλη ενόχληση για τους τηλεθεατές και πολλοί αγώνες αναμένεται να μεταδοθούν μαγνητοσκοπημένοι. Ανάμεσα στην Ανατολική Ακτή και τη Μόσχα, υπάρχει διαφορά οκτώ ωρών, που σημαίνει ότι οι αγώνες που θα διεξάγονται νωρίς το απόγευμα θα μεταδίδονται ζωντανά πολύ νωρίς το πρωί. Τον πρόσφατο τελικό του Μουντιάλ παρακολούθησαν 17 εκατομμύρια τηλεθεατές. Μην περιμένετε μεγάλα τηλεοπτικά ακροατήρια, τουλάχιστον όχι στις ΗΠΑ.

Και το ταξίδι στη Ρωσία μπορεί να εμπεριέχει προκλήσεις. Για παράδειγμα, το Γικτέρινμπεργκ, η πιο ανατολική πόλη που θα φιλοξενήσει αγώνες, βρίσκεται δύο χρονικές ζώνες μακριά από τη Μόσχα. Οι επισκέπτες μπορούν φυσικά να πάρουν πάντα το τρένο. Όμως, το σιδηροδρομικό σύστημα της Ρωσίας έχει ανάγκη εκσυγχρονισμού, και η κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας θα κόστιζε 157 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα αεροπορικά δρομολόγια, γεγονός δύσκολο όταν αναφερόμαστε σε μία χώρα που δεν τα πήγε τόσο καλά με την κατασκευή ξενοδοχείων στους Ολυμπιακούς.

Υψηλό κόστος και έλλειψη σταδίων
Με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, η Ρωσία απέδειξε ότι είναι διατεθειμένη να βάλει λεφτά όταν πρόκειται για το στήσιμο ενός λαμπερού διεθνούς σόου. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα λεφτά ξοδεύονται ορθολογικά. Η Ρωσία σκοπεύει να ξοδέψει τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια για να ευπρεπίσει τις 11 πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες, συμπεριλαμβανομένων της Μόσχας και του Σότσι.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σκεφτούμε ότι η Βραζιλία ξόδεψε συνολικά περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο σύμφωνα με τους L.A. Times. Μέχρι τώρα, μόνο τρία στάδια με χωρητικότητα άνω των 35.000 θεατών είναι διαθέσιμα. Τα δύο-τρίτα των σταδίων θα κατασκευαστούν απ’ την αρχή. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί άριστο επίπεδο σχεδιασμού και οργάνωσης για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη παράδοσή τους.

Ανθρώπινα δικαιώματα και ζητήματα ασφαλείας
Οι πολιτικές της Ρωσίας έναντι των ομοφυλόφιλων έτυχαν της διεθνούς προσοχής πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών του Σότσι. Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιο θα είναι το κοινωνικό κλίμα σε τέσσερα χρόνια από τώρα, δύσκολα θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές – ιδιαίτερα αν επανεκλεγεί ο Πούτιν.

Φυσικά, υπάρχει και το ζήτημα της Ουκρανίας, ένα κομμάτι της οποίας η Ρωσία προσάρτησε. Ο υπουργός αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, προτίμησε να υποβαθμίσει το γεγονός: «Είναι ένα διαφορετικό ζήτημα, που δεν θα επηρεάσει τις ετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο». Και ο Βλάντιμιρ Πούτιν εμφανίζεται αισιόδοξος: «Το ποδόσφαιρο συμβάλλει στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους προπονητές, τους παίκτες, τους ειδικούς, και τους φιλάθλους».

Διαβάστε ακόμη:

Σότσι: οι ακριβότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες μέχρι σήμερα

Το σκάνδαλο της FIFA τινάζει στον «αέρα» το Μουντιάλ του Κατάρ

Μεγάλη «νικήτρια» του Μουντιάλ η Adidas