Ο ειλικρινής απολογισμός του CEO της Uber για τους πρώτους μήνες της θητείας του

Ο ειλικρινής απολογισμός του CEO της Uber για τους πρώτους μήνες της θητείας του

«Η κατάσταση φαινόταν μπλεγμένη, και όντως ήταν», δηλώνει ο Dara Khosrowshahi για τα σκάνδαλα όπου ενεπλάκη η εταιρεία υπό τη διοίκηση του προκατόχου του.

του Verne Kopytoff

Ύστερα από μόλις πέντε μήνες στο τιμόνι της Uber, ο Dara Khosrowshahi παρέθεσε μια ειλικρινή αποτίμηση της θητείας του.

Ουσιαστικά, η θητεία αυτή δεν έχει υπάρξει τίποτε άλλο παρά μία προσπάθεια «κάθαρσης» της εταιρείας από τα πεπραγμένα του ιδρυτή της, Travis Kalanick.

«Η κατάσταση φαινόταν μπλεγμένη, και όντως ήταν», είπε ο Khosrowshahi μιλώντας σε ένα συνέδριο τεχνολογίας που διοργάνωσε η Goldman Sachs στο Σαν Φρανσίσκο.

Τα σχόλια του Khosrowshahi ήρθαν μερικές ημέρες μόνο αφότου η Uber ήρθε σε συμβιβασμό με τη Waymo. Η εταιρεία, η οποία ανήκει στην Alphabet, τη μητρική της Google, κατηγόρησε την Uber για κλοπή εμπορικών μυστικών. Τελικά, η Uber συμφώνησε να δώσει στην Alphabet μετοχές αξίας 245 εκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με μια δημόσια απολογία.

«Η υπόθεση ήταν μια σημαντική απόσπαση προσοχής για τις ομάδες μας που εργάζονται πάνω στην τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης», είπε ο Khosrowshahi, εξηγώντας την απόφασή του να έρθει σε συμβιβασμό με τη Waymo ενώ είχε αρχίσει η εκδίκαση της αγωγής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αγωγή είχε «βάλει ένα πελώριο ερωτηματικό πάνω από την πραγματικά πολύ καλή δουλειά» της ομάδας αυτόνομης τεχνολογίας της Uber.

Η Waymo είχε ισχυριστεί ότι ο Anthony Levandowski, ένας πρώην εργαζόμενός της, πήρε μαζί του εμπορικά μυστικά της φεύγοντας απ’ αυτήν για να ιδρύσει τη δική του εταιρεία αυτόνομων φορτηγών με την επωνυμία Otto. Στη συνέχεια, ο Levandowski πούλησε την Otto στην Uber και παρέδωσε, βάσει του κατηγορητηρίου, τα απόρρητα έγγραφα στους νέους ιδιοκτήτες για να συμβάλλει στην υλοποίηση των φιλοδοξιών της Uber στον χώρο της αυτόνομης οδήγησης.

Γενικά, ο Khosrowshahi – ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος στη διαδικτυακή ταξιδιωτική εταιρεία Expedia πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα – ξοδεύει πολύ από τον χρόνο του εκφράζοντας πόσο άσχημα νοιώθει για τη συμπεριφορά της Uber στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι υπό την ηγεσία του Kalanick, η Uber είχε βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής και είχε κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων, για παραπλάνηση των εποπτικών αρχών, σεξουαλική παρενόχληση, και πρόσβαση σε απόρρητα ιατρικά αρχεία μιας γυναίκας που είχε κατηγορήσει έναν οδηγό της Uber στην Ινδία για βιασμό.