O εκδότης που ζει στην προ ίντερνετ εποχή

O εκδότης που ζει στην προ ίντερνετ εποχή

Χρησιμοποιεί ακόμη δισκέτες και καλεί συνεργάτες του για να ψάξουν στο Google.

Της Άννας Μιχαήλ

Μπορεί να υπάρξει δημοσιογραφία μακριά από την τεχνολογία; Είναι δυνατόν η έντυπη δημοσιογραφία να έχει μέλλον και να αυξάνεται η αξία της; Μπορεί οι αναγνώστες να επιλέγουν να πληρώνουν για να διαβάζουν την εποχή που αναρίθμητα κείμενα μας βομβαρδίζουν με πληροφορία ασταμάτητα μέσω Διαδικτύου;

O εκδότης του Harper’s ο κ. Mac Arthur το πιστεύει ακράδαντα και θέλει να δημιουργήσει μια νησίδα ποιότητας στο δημοσιογραφικό χάος του ίντερνετ. Κλείνει τα αυτιά του στις σειρήνες της τεχνολογίας, γυρίζει την πλάτη στο διαδίκτυο και επιμένει: «Η καλή δημοσιογραφία είναι η έντυπη και πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα την επιλέγουν και θα την πληρώνουν».

Αντιστέκεται με μανία στην τάση των καιρών και δε διστάζει να συγκρουστεί με τους νέους κυρίως συνεργάτες του που του δείχνουν το πλήθος των αναγνωστών του Ίντερνετ. Το περιοδικό ρεπορτάζ και άποψης, στο οποίο απασχολούνται 26 υπάλληλοι, καταφέρνει να διατηρεί σήμερα κυκλοφορία 150.000 αντιτύπων και να έχει ιδιαίτερα μικρό αριθμό χρηστών του ίντερνετ που επισκέπτονται το site του. Υπολογίζονται σε 220.000 τον μήνα όταν το New Yorker ξεπερνά τους 9.000.000 επισκέπτες.

Έλεγε πως ένιωθε παγιδευμένος στον μικρό όχλο από νέους που απαιτούσαν το περιοδικό να ανοιχτεί στους χρήστες του διαδικτύου. Εκείνος απλά απαντούσε “ξεχάστε το”. Το διαδίκτυο για αυτόν δεν είναι τίποτα παραπάνω παρά ένα γιγάντιο μηχάνημα σχεδιασμένο για να κλέβει τους εκδότες και τους συγγραφείς.

Τον αποκάλεσαν «νεο-Λουδίτη» (σ.σ. από τους οπαδούς του βασιλιά Λουδ στις αρχές του περασμένου αιώνα που αρνούνταν την εξέλιξη που έφερναν τότε οι μηχανές),όμως η διαμάχη αυτή με τους υπέρμαχους των ευκολιών της τεχνολογίας και του ίντερνετ, μόνο σκλήρυνε τις θεωρίες του οι οποίες κάθε μήνα παρουσιάζονταν στο περιοδικό του. Το Harper’s στις τελευταίες δεκαετίες είχε γίνει το σπίτι της λογοτεχνικής δημοσιογραφίας και της εκλεπτυσμένης δημιουργικής γραφής. Σε αυτό είχαν συνδράμει ονόματα όπως ο Μαρκ Τουέιν ή ο Ουίλιαμ Τσόρτσιλ.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr