Ο Έλληνας θρύλος της φαρμακοβιομηχανίας που «απογείωσε» τον κολοσσό της Merck

Ο Έλληνας θρύλος της φαρμακοβιομηχανίας που «απογείωσε» τον κολοσσό της Merck

Ο Πίνδαρος Ρόι Βάγγελος στη λίστα του «Εθνικού Κήρυκα» με τους 50 πιο πλούσιους ομογενείς των ΗΠΑ.

«Άσσος» στην ιατρική αλλά και δεινός επιχειρηματίας, ο Πίνδαρος Ρόι Βάγγελος είναι μια από τις προσωπικότητες που ξεχώρισε για τη δράση τους ο «Εθνικός Κήρυκας», ο οποίος τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 50 πιο πλούσιους ομογενείς των ΗΠΑ.

Γόνος Ελλήνων μεταναστών, ο Ρόι γεννήθηκε το 1929 στο New Jersey και διδάχθηκε από μικρή ηλικία τη σημασία της εργασίας, αφού στον ελεύθερό του χρόνο βοηθούσε τον πατέρα του στο εστιατόριο που διατηρούσε στο Rahway. Εκεί άλλωστε δέχτηκε και τα πρώτα ερεθίσματα που καθόρισαν τη μετέπειτα επαγγελματική του πορεία. Μόνιμοι πελάτες του οικογενειακού εστιατορίου ήταν οι ερευνητές των εργαστηρίων της φαρμακοβιομηχανίας Merck, η οποία βρισκόταν σε μικρή απόσταση από αυτό. Η καθημερινή επαφή μαζί τους και οι ιστορίες για τον μαγικό κόσμο της Χημείας οδήγησαν τον Ρόι να πάρει την απόφαση να γίνει χημικός.

Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπως επίσης και Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής του άσκησης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη, εργάστηκε στο National Institutes of Health της Bethesda ως ανώτερος Χειρουργός και στη συνέχεια ως Τμηματάρχης της Συγκριτικής Βιοχημείας.

Ερευνώντας τον μεταβολισμό των λιπιδίων ανακάλυψε το σημαντικό ρόλο της πρωτεΐνης ACP (acyl-carrier protein) στη διαδικασία αυτή, γεγονός που έδωσε άλλη ώθηση στην ακαδημαϊκή του καριέρα και τον έκανε ευρέως γνωστό στον επιστημονικό κόσμο. Η σκληρή δουλειά επιβραβεύτηκε με την ανάληψη της προεδρίας του τμήματος Βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, όπου και ίδρυσε και έγινε διευθυντής του τμήματος Βιολογίας και Βιοϊατρικών Επιστημών, «παντρεύοντας» την Ιατρική με τη Βιολογία.

Η μετάβαση από την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στην ελεύθερη αγορά έγινε το 1975, όταν ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον φαρμακευτικό κολοσσό Merck εκτελώντας χρέη Ανώτερου Αντιπροέδρου στο κομμάτι των ερευνών και εν συνεχεία εκείνα του Διευθύνοντος Συμβούλου. Επί των ημερών του η γνωστή φαρμακευτική αναγνωρίστηκε ως η κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας στον κόσμο κάνοντας την αγορά να μιλά για το εξαιρετικό management του Ρόι.

Ο ίδιος απέδωσε την επιτυχία της Merck στην εισαγωγή της βιοχημείας και των μεθόδων της, οι οποίες εκείνη την εποχή αποτελούσαν τεχνολογίες αιχμής στην κλασική χημεία και τη φαρμακολογία που χρησιμοποιούσε η εταιρεία.

Ο Έλληνας επιστήμονας- επιχειρηματίας έχει στο ενεργητικό του περισσότερα από 100 επιστημονικά άρθρα, είναι εκλεγμένο μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, καθώς και της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, ενώ έχει τιμηθεί με πληθώρα βραβείων, μεταξύ των οποίων, το American Chemical Society’s Enzyme Chemistry Award το 1967 και το National Academy of Science’s Chemistry in Service to Society Award το 1995. Επιπρόσθετα, το 1998, η Σχολή Τεχνών και Επιστημών του απένειμε το Distinguished Alumni Award αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα και το ανθρωπιστικό του έργο, ενώ ένα χρόνο αργότερα έλαβε από το Franklin Institute το βραβείο Bower for Business Leadership για το ρόλο του στην εξάλειψη της ασθένειας της ογκοκέρκωσης.

Σήμερα ο Ρόι Βάγγελος είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Regeneron Pharmaceuticals, συμπρόεδρος του Performing Arts Center New Jersey, διαχειριστής του The Danforth Foundation και διευθυντής των PepsiCo, Prudential Insurance Company of America, The American School of Classical Studies στην Αθήνα, the Estee Lauder Companies.