Ο Ελληνοαμερικανός που στηρίζει ελληνικές επιχειρήσεις μέσω Τέξας

Ο Ελληνοαμερικανός που στηρίζει ελληνικές επιχειρήσεις μέσω Τέξας

Ο Άγγελος Αγγέλου αποκαλύπτει ποια τα σχέδιά του για τη διοχέτευση των δέκα εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά.

Λεωνίδας Λιάμης

Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2016 η νεοφυής εταιρεία Schoox, από τη Θεσσαλονίκη, έκλεισε συμφωνία για να «σηκώσει» από την αμερικανική αγορά επενδυτικών κεφαλαίων το ποσό των 2,5 εκατ. δολαρίων.

Τα χρήματα αυτά η καινοτόμος επιχείρηση θα τα αξιοποιήσει για να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τη δραστηριότητά της στο χώρο του ηλεκτρονικού labor training, στον οποίο και εξειδικεύεται με επιτυχία. Και μάλιστα όχι σε τοπικό, αλλά διεθνές επίπεδο και δη στην απαιτητική αγορά των ΗΠΑ.

Το αναπτυξιακό της πλάνο, για να υποστηριχθεί αποτελεσματικά, θα απαιτήσει την πρόσληψη άλλων περίπου 10 ατόμων, νέων Ελλήνων με υψηλή μόρφωση, οι οποίοι, θα έρθουν να προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες 35 εργαζόμενους στην επιχείρηση κι έτσι δεν θα χρειαστεί να γίνουν και αυτοί κομμάτι του brain drain, που πληγώνει τα τελευταία χρόνια της κρίσης την Ελλάδα.

Πριν από περίπου τρία χρόνια ωστόσο, η Schoox δεν ήταν παρά μια υποσχόμενη start up εταιρεία, που σχεδόν είχε «εξαντληθεί» οικονομικά και έμοιαζε να είναι στα πρόθυρα να… κουνήσει μαντίλι. Απασχολούσε, όλα κι όλα, μόλις τρία άτομα, οι οποίοι αντί για μισθό, πληρωνόταν με μετοχές της εταιρείας.

Είχε προηγηθεί μια απόπειρα των ιδρυτών της να παρουσιάσουν την ιδέα τους στις ΗΠΑ, αλλά το εγχείρημά τους απέτυχε και είχαν «στεγνώσει» από ρευστό και (κατά τα φαινόμενα κι) από… κουράγιο.
Το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου για τη Schoox, τουλάχιστον εκείνη τη φορά, αποδείχθηκε ότι δεν είχε γίνει με τα σωστά «κονέ». Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα όταν, λίγο αργότερα στο δρόμο της εταιρείας βρέθηκε ο Άγγελος Αγγέλου, ένας Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος, ο οποίος έμελλε να αποδειχθεί ο επιχειρηματικός… «φύλακας άγγελός» της.

Γεννημένος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, ο κ. Αγγέλου είναι ιδρυτής της International Accelerator, μιας εταιρείας που στηρίζει start up εκτός ΗΠΑ να δραστηριοποιηθούν τις ΗΠΑ, με έδρα στο Όστιν του Τέξας, όπου ζει και διαπρέπει τα τελευταία 42 έτη.

Ο Mr Accelerator πίστεψε στο project και αποφάσισε να επενδύσει σε αυτό. Αλλά όχι μόνο. Ταυτόχρονα, ανέλαβε να «κοουτσάρει» τη Schoox για να… παίξει μπάλα στην αμερικανική αγορά, το μεγαλύτερο «γήπεδο» του πλανήτη για τις start up, αλλά και να τη βοηθήσει να βρει επενδυτές να τις εμπιστευτούν τα κεφάλαιά τους.

Αφού τους έδωσε τα πρώτα χρήματα που χρειάζονταν προκειμένου να κρατηθούν στην αγορά, κατόπιν τους συνόδευσε στο «South By South West», το μεγαλύτερο φεστιβάλ καινοτομίας, μουσικής και κινηματογράφου που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Όστιν και συγκεντρώνει περισσότερους από 300.000 επισκέπτες από 100 και πλέον χώρες του κόσμου. Εκεί παρουσίασαν εκ νέου το επιχειρηματικό σχέδιό τους και μέσα σε 6 μήνες έπεισαν επενδυτή να βάλει χρήματα στην ιδέα τους.

«Μέχρι στιγμής έχουν σηκώσει, ήδη, περί τα 6 εκατ. δολάρια και πριν από λίγες εβδομάδες έκλεισαν και άλλα 2,5 εκατ. δολάρια. Πάνε πολύ καλά», σημειώνει στο NEWS247 ο κ. Αγγέλου και αποκαλύπτει πως μέσα στην επόμενη διετία πιθανώς η Schoox θα έχει πουληθεί, καθώς υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής για να την εξαγοράσει.

Εφόσον, μάλιστα, κλείσει θετικά το deal, ο συνομιλητής μας λέει ότι ο νέος επενδυτής σχεδιάζει να δημιουργήσει στην Ελλάδα άλλες τουλάχιστον 150 νέες θέσεις εργασίας μέσω της Schoox, ενώ εξηγεί πως πολλοί επενδυτές στο εξωτερικό βλέπουν την Ελλάδα σαν μια μικρή Ινδία μέσα στην Ευρώπη, καθώς διαθέτει καλά εκπαιδευμένο και φθηνό ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα του ΙΤC development.

Η Schoox, όμως, δεν είναι η μόνη νεοφυής επιχείρηση, που βρήκε στο πρόσωπο του κ. Αγγέλου έναν πολύτιμο συνεργάτη και μέντορα. Τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια, με τη βοήθεια της International Accelerator, αλλά και της Hellenic Initiative, γύρω στις 20 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, έχουν αντλήσει, από τις ΗΠΑ, πάνω από 23 εκατ. δολάρια μέσω Fund, Business Angels και Venture Capital για να κάνουν πράξη τα σχέδιά τους και έκτοτε… πίνουν νερό στο όνομά του.

Τον συναντήσαμε στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Ιουλίου, όπου και βρέθηκε για να μετάσχει σε μια ενημερωτική ημερίδα με θεματική: «Επιχειρηματικοί Άγγελοι και Ευκαιρίες για τις Start Ups: Κίνητρα για τους Επενδυτές» κι όπως μας ανέφερε σε όσους Έλληνες δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη δαπάνη των περίπου 2.500 – 3.000 δολαρίων, για τα μεταφορικά και τα έξοδα του εκθεσιακού χώρου στο South By Southwest, «τους βρίσκουμε σπίτια να μένουν χωρίς κόστος.

Εγώ φιλοξενώ, συνήθως, γύρω στα 6-9 άτομα στο σπίτι μου και βρήκαμε άλλες 2-3 οικογένειες, που βοηθούν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 15 άτομα, κάθε φορά, τα βολεύουμε, προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδά τους μόνο στη μετάβαση και στο τί θα φάνε. Διότι την περίοδο εκείνη, τα σπίτια και τα ξενοδοχεία στο Όστιν είναι πανάκριβα».

Όλα αυτά, όμως, φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή. Όταν τον ρωτήσαμε ποια είναι τα επόμενα σχέδιά του, μας αποκάλυψε ότι αυτή τη περίοδο προετοιμάζει, μέσα από επαφές με επενδυτές, τη σύσταση ενός επενδυτικού fund, που θα αναπτύξει δραστηριότητα εντός ελληνικών συνόρων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr.