Ο Έλον Μασκ θέλει ο εγκέφαλος να παραμείνει ζωντανός για πάντα

Ο Έλον Μασκ θέλει ο εγκέφαλος να παραμείνει ζωντανός για πάντα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εμφύτευση μικροσκοπικών ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο το νέο του στοίχημα.

«Έλον Μασκ: Ο πραγματικός Tony Stark» γράφουν για τον ιδρυτή του SpaceX και της Tesla και όχι άδικα.

Ο άνθρωπος που θέλει να μας στείλει στον Άρη, ανακοίνωσε το νέο του εγχείρημα.

Μετά τα σχέδια του για τη δημιουργία αποικίας στον κόκκινο πλανήτη, ηλεκτρικά φορτηγά, φωτοβολταϊκά στις στέγες και άλλα ακόμα «εξωπραγματικά», ο Μασκ ανακοίνωσε την ίδρυση εταιρείας που θα ασχολείται αποκλειστικά με το πώς θα καταφέρει ο ανθρώπινος εγκέφαλος να συνδεθεί με τους υπολογιστές, σύμφωνα με το Wall Street Journal και τον δημοσιογράφο Rolfe Winkler.

Το brain-computer interface venture θα δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ακολουθήσουν τις εξελίξεις των υπολογιστών.

Εσωτερικές πηγές ανέφεραν ότι η εταιρεία, που ονομάζεται Neuralink, αξιοποιεί τη νευρωνική τεχνολογία και συγκεκριμένα τη τεχνολογία Neural lace με στόχο τη διασύνδεση μεταξύ ανθρώπων και μηχανών σε χαρακτηριστικά όπως τη φωνή μας, την επαφή και τον έλεγχο προσανατολισμού.

Η τεχνολογία αυτή συμπεριλαμβάνει την εμφύτευση μικροσκοπικών ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να «ανεβάζουν» (upload) και να κατεβάζουν (download) τις σκέψεις τους.

Αυτό σημαίνει πώς ο εγκέφαλος θα μπορούσε να κρατήσει τη συνείδηση ζωντανή ακόμα κι αν το σώμα έχει πεθάνει.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποιο επίσημο σχόλιο, αλλά οι πρώτες προσλήψεις έχουν ήδη γίνει.

«Δυνατά» ονόματα, όπως: Vanessa Tolosa, μηχανικός στο Larence Livermore National Laboratory και ειδικός σε ευέλικτα ηλεκτρόδια, το Phillip Sabes, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και εμπειρογνώμονας για το πώς ο εγκέφαλος ελέγχει την κίνηση, και Timothy Gardner, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, που απέκτησε φήμη όταν εφάρμοσε ηλεκτρόδια σε πτηνά και μελέτησε τον τρόπο που κελαηδάνε, είναι ήδη μέλη της ομάδας.