O ενθουσιώδης σέρφερ που έγινε το πιο ακριβοπληρωμένο στέλεχος της Αμερικής

O ενθουσιώδης σέρφερ που έγινε το πιο ακριβοπληρωμένο στέλεχος της Αμερικής
Photo:

Ο Νικ Γούντμαν ετοιμάζεται να λάβει ως αμοιβή το ποσό των 284,5 εκατ. δολαρίων μόνο για το 2014 - H απίστευτη ιστορία της GoPro. 

Η GoPro δεν είναι μια συνηθισμένη εταιρεία και το ίδιο ισχύει και για τον τρόπο που επιβραβεύει τα στελέχη της. Ο λόγος για τον Νικ Γούντμαν, ο οποίος ξεκίνησε ως σέρφερ και τώρα, μετά το μεγάλο deal που πέτυχε με τον ηλεκτρονικό γίγαντα της GoPro, θα γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην Αμερική.

Όπως αναφέρει το Cnn Money, o 39χρονος Γούντμαν έλαβε στο τέλος του 2014 ένα πακέτο μετοχών, του οποίου η αξία φτάνει στα 284,5 εκατ. δολάρια.  Αυτό το ποσό τον ανεβάζει αυτομάτως στη πρώτη θέση του δείκτη Bloomberg Pay Index, με τα στελέχη που εισπράττουν τις υψηλότερες αμοιβές στην Αμερική.

Η πληρωμή του είναι μηνιαία και αποτελεί επιβράβευση για τη κίνηση του να βάλει τη GoPro στη Wall Street το 2014, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών. Πλέον η εταιρεία έχει αξία που ξεπερνάει τα 6 δισ. ευρώ. Ο Γούντμαν επιβραβεύτηκε με 4,5 εκατομμύρια μετοχές συνολικής αξίας 284,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο CEO της GroPro απέκτησε τις μετοχές τον Ιούνιο του 2014, τρεις εβδομάδες πριν την εισαγωγή της εταιρείας από την Καλιφόρνια στο χρηματιστήριο.

Εφευρίσκοντας μια φορετή, «υποκειμενικής λήψης κάμερα», η GoPro δημιούργησε μια νέα κατηγορία στην αγορά, στην οποία η ίδια αποτελεί τον «βασιλιά». Η εταιρεία έχει 1 δισ. δολάρια έσοδα και έχει φανατική βάση οπαδών. Ο ιδρυτής της GoPro Νικ Γούντμαν πούλησε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή το 2004. Ο ενθουσιώδης σέρφερ είχε απογοητευτεί από την αδυναμία να τραβάει φωτογραφίες εν ώρα δράσης στο σερφ, κι έτσι συναρμολόγησε μια στιβαρή και απλή φωτογραφική μηχανή που μπορεί να δεθεί στον καρπό. Καθώς ο ίδιος βελτίωνε την κάμερα και τα σημεία πρόσδεσής της πάνω στο χρήστη, απέκτησε πέραση στην κοινότητα των σέρφερ, τον σκιέρ, των ποδηλατών και άλλων.

Μέχρι τη δεκαετία του 2010, τα υποκειμενικής λήψης βίντεο από τους χρήστες της GoPro πήραν φωτιά στο YouTube και το Vimeo, δημιουργώντας εκατοντάδες εκατομμύρια θεάσεων. Τα εκπληκτικά βίντεο αποτέλεσαν δωρεάν διαφήμιση για τις κάμερες. Οι λάτρεις των extreme sports έπρεπε να αγοράσουν μία GoPro! Το μεγαλύτερο χτύπημα της εταιρείας ήρθε όταν ο Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ χρησιμοποίησε μια GoPro για το άλμα του από το διάστημα το 2012. Το εν λόγω βίντεο από μόνο του έχει παρακολουθηθεί δεκάδες εκατομμύρια φορές.

Όταν η GoPro πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά, έμοιαζε σαν η Nikon, η Sony και η Canon να βρίσκονταν σε καθεστώς πτώχευσης… Καθώς οι κάμερες των smartphones γίνονταν καλύτερες, η ανάγκη για μια αυτόνομη συσκευή λήψης φωτογραφιών είχε αρχίσει να υποχωρεί. Με τον χώρο της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής υπό πολιορκία, αντί για καινοτομία, οι κατεστημένοι φορείς ήταν κολλημένοι στους προβολείς των smartphone. Χρειαζόταν μια νέα εταιρεία για να ξανα-επινοήσει την κάμερα και να προκαλέσει νέα ζήτηση.

Η GoPro χρησιμοποίησε μια έξυπνη στρατηγική μάρκετινγκ. Αντί να εμφανίσει τα προϊόντα της σαν βιντεοκάμερες βαρέας χρήσης, επέλεξε να λανσάρει ένα εντελώς νέο είδος συσκευής. Διαφημίζοντας την αξίας μιας φορετής σπορ φωτογραφικής μηχανής, η GoPro απέφυγε την παρακμάζουσα αγορά της βιντεοκάμερας.
Στο μυαλό των καταναλωτών, η GoPro δεν είχε ανταγωνισμό. Όπως το Twitter, το Facebook ή την Google, η GoPro παρουσιάστηκε στην αγορά τεχνολογίας ως μια διαφορετική, νέα ιδέα, σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο στην αγορά. Και δούλεψε…