Ο Έντουαρντ Σνόουντεν είναι «ήρωας», λέει ο συνιδρυτής της Apple

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν είναι «ήρωας», λέει ο συνιδρυτής της Apple
Apple co-founder Steve Wozniak reacts during his talk at the EBN Congress, one of Europe's largest business events which is being held in Londonderry, in Northern Ireland, May 30, 2013 REUTERS/Cathal McNaughton (NORTHERN IRELAND - RTX105YC

Ο Στιβ Βόζνιακ δηλώνει μεγάλος θαυμαστής του Αμερικανού πράκτορα που αποκάλυψε το σκάνδαλο παρακολουθήσεων της NSA.

Την αμέριστη στήριξή του στον πληροφοριοδότη της NSA, Έντοουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε πρώτος το τεράστιο σκάνδαλο παρακολουθήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, εξέφρασε ο Στιβ Βόζνιακ.

Σε συνέντευξή του στο ArabianBusiness.com, ο συνιδρυτής της Apple που άφησε την εταιρεία στα μέσα της δεκαετία του 1980, αποκάλεσε τον Σνόουντεν «ήρωα» που «θυσίασε τη ζωή του για να βοηθήσει όλους εμάς».

«Είναι ο απόλυτος ήρωας για μένα. Όχι απαραίτητα μόνο για όσα αποκάλυψε, αλλά γιατί βγήκε μπροστά με θάρρος για να υπερασπιστεί το αμερικανικό Σύνταγμα, τη δημοκρατία και την ελευθερία. Και τώρα ένας Αμερικανός δικαστής λέει ότι η υποκλοπή δεδομένων από την NSA ήταν αντισυνταγματική», είπε ο πρώην συνεργάτης του Στιβ Τζομπς.

Πριν από δύο χρόνια ο Βόζνιακ είχε μιλήσει ξανά με κολακευτικά λόγια για τον Έντουαρντ Σνόουντεν, κι έναν χρόνο πριν αναφέρθηκε ότι είχε μια σύντομη συνάντηση μαζί του στη Μόσχα, όπου ο πρώην πράκτορας ζει σήμερα.

Ο Βόζνιακ έχει επίσης εκφράσει την απογοήτευσή του για το ρόλο που έχει παίξει η τεχνολογία στην εξάπλωση των κυβερνητικών παρακολουθήσεων. «Δεν καταλάβαμε ότι στον ψηφιακό κόσμο υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι χρήσης της τεχνολογίας για να μας ελέγχουν, να μας παρακολουθούν, να κάνουν πράγματα που κάποτε δεν μπορούσαν να γίνουν», είχε πει στο CNN το 2013.