Ο επικεφαλής του design της ΙΚΕΑ αποχωρεί και ιδρύει εταιρεία συμβούλων

Ο επικεφαλής του design της ΙΚΕΑ αποχωρεί και ιδρύει εταιρεία συμβούλων
IKEA design chief Marcus Engman poses for a picture in Stockholm August 14, 2012. REUTERS/Henrik Montgomery/TT News Agency

Ο διάδοχός του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αλλά η εταιρεία άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα είναι άμεση η αντικατάστασή του.

Από την 1η Οκτωβρίου, ο επικεφαλής design της IKEA τα τελευταία έξι χρόνια θα βαδίζει μόνος του. Ο Μάρκους Ένγκμαν, που απάλλαξε τον σουηδικό κολοσσό επίπλου από τη ρετσινιά του ότι «κάνει φτηνιάρικα πράγματα», θα στήσει τη δική του εταιρεία συμβούλων.

Ο Ένγκμαν ξεκίνησε να δουλεύει στην εταιρεία όταν ήταν ακόμη στο σχολείο. Τα επόμενα χρόνια, ανέλαβε διάφορες θέσεις ευθύνης, μεταξύ των οποίων και αυτήν του υπεύθυνου λιανικών πωλήσεων στη Σουηδία. Το 2000, έφυγε για να ανοίξει την εταιρεία Kollo, αλλά 12 χρόνια μετά επέστρεψε για να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής του τμήματος design της ΙΚΕΑ.

«Επέστρεψα σε μια περίοδο στην οποία είχαμε αποφασίσει να είμαστε πιο διαφανείς και να ανοιχτούμε σε πιο πολλές και πιο μεγάλες συνεργασίες. Κάτι που ήταν πολύ συναρπαστικό, και ελπίζω ότι συνέβαλε στο ότι ακόμη περισσότεροι έβρισκαν την IKEA ενδιαφέρουσα και ζωτικής σημασίας» τόνισε, στην ανακοίνωσή του.

Ο διάδοχός του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αλλά η εταιρεία άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα είναι άμεση η αντικατάσταση του Ένγκμαν. «Η IKEA θα συνεχίσει να εξερευνά και να χαρακτηρίζεται από περιέργεια, αλλά η οργάνωση και το στήσιμο είναι κάτι που θα καθοριστεί την επόμενη περίοδο» δήλωσε ο μάνατζερ του IKEA Range & Supply, Πίτερ βαν ντερ Πελ.

Ο Μάρκους Ένγκμαν είναι μέλος της επιτροπής για τα ετήσια Βραβεία Dezeen (το Dezeen είναι ένα από τα σημαντικότερα περιοδικά design – ηλεκτρονικά και έντυπα – διεθνώς).

Δείτε ακόμη: Oι περίεργες και παράξενα λιτές συνήθειες που έκαναν τον Μr. IKEA δισεκατομμυριούχο