Ο Ερντογάν κατεβάζει εκατομμύρια κόσμο στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ερντογάν κατεβάζει εκατομμύρια κόσμο στην Κωνσταντινούπολη
epaselect epa05449948 Supporters and protestors wave Turkish flags during a pro-Erdogan rally in Cologne, Germany, 31 July 2016. Extra police have been deployed to Cologne where tens of thousands of protestors are expected to participate in the pro-Erdogen rally, in support of the Turkish President. EPA/OLIVER BERG

Για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στην ιστορία της Τουρκίας κάνουν λόγο οι διοργανωτές.

Εκατομμύρια Τούρκους στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης αναμένει την Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει προγραμματίσει να απευθύνει μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της συγκέντρωσης, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα κατέβουν στους δρόμους, απατώντας στο κάλεσμα του Ερντογάν, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λαϊκή συγκέντρωση στην ιστορία της Τουρκίας με σύνθημα «Υπέρ της Δημοκρατίας και των πεσόντων μαρτύρων» της 15ης Ιουλίου, η οποία θα γίνει στον χώρο Γιενί Καπί στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από γιγαντοοθόνες και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας αλλά και στην Πενσιλβάνια προκειμένου ο πρόεδρος της Τουρκίας να στείλει μήνυμα στον μισητό αντίπαλό του, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το μήνυμα θα μεταδοθεί σε τουρκικά, αγγλικά, γαλλικά, ρώσικα, ισπανικά, γερμανικά και αραβικά.

Χθες το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ για τα μέτρα ασφαλείας της συγκέντρωσης και οι αριθμοί της εκδήλωσης μιλούν από μόνοι τους: θα διανεμηθούν 1,5 εκατ. καπέλα και 2,5 εκατ. σημαίες, θα μοιραστούν 5 εκατ. μπουκάλια νερό, στον χώρο θα βρίσκονται 65 ειδικές πόρτες με ανιχνευτές μετάλλων και θα συμμετέχουν -εκτός από τους αστυνομικούς- 13.000 άνθρωποι.