Ο Ερντογάν κατηγορεί τώρα την Ε.Ε. επειδή «στήριξε οικονομικά» την Ελλάδα και όχι την Τουρκία

Ο Ερντογάν κατηγορεί τώρα την Ε.Ε. επειδή «στήριξε οικονομικά» την Ελλάδα και όχι την Τουρκία
Photo:

Υπό την πίεση της στρατιωτικής επιχείρισης στο Αφρίν της Συρίας, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε σήμερα νέες προκλητικές δηλώσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση στήριξε την Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση. Τους έδωσαν 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Όταν χώρες με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο έχουν προβλήματα, τους βοηθούν, φυσικά με ανταλλάγματα. Αλλά όταν η Τουρκία έχει προβλήματα της γυρνάνε την πλάτη. Ακόμα και έτσι όμως, εμείς λέμε ότι θα κάνουμε θυσίες και θα τα καταφέρουμε μόνοι μας».

Αυτές ήταν οι νέες προκλητικές δηλώσεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που από τις Βρυξέλλες γινόταν γνωστό ότι η Ευρωπαική Επιτροπή έδινε το «πράσινο φως» για την παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Η Κομισιόν πάντως, διαμέσω του αρμόδιου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου, τονίζει πως τα χρήματα δίνονται σε οργανισμούς και όχι στην τουρκική κυβέρνηση.

«Το τουρκικό έθνος δεν περίμενε ποτέ κανέναν στην ιστορία του και ότι κατάφερε, το κατάφερε με τη δύναμη της καρδιάς του», είπε ο Τούρκος πρόεδρος ακόμη, δίνοντας για άλλη μια φορά εθνικιστικό χαρακτήρα στην ομιλία του, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει το τουρκικό έθνος έναντι κάποιου «κοινού εχθρού», την ώρα που ο τουρκικός στρατός επιχειρεί στο Αφρίν της Βόρειας Συρίας, χωρίς ευρωπαική ή αμερικανική στήριξη.

«Πλησιάσαμε λίγο στην Αφρίν. Ελπίζω, αν το θέλει ο Θεός, πως η Αφρίν θα έχει πέσει εξ ολοκλήρου μέχρι σήμερα το βράδυ», δήλωσε ο Ερντογάν στην ομιλία του στην Αγκυρα προς Τούρκους τοπικούς αξιωματούχους, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ενώ χαρακτήρισε την επιχείριση στο Αφρίν «ειρηνική».

H EE δίνει το πράσινο φως στην πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ
Πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 3 δισ. ευρώ, για τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, από σήμερα η Επιτροπή δρομολογεί την καταβολή της δεύτερης δόσης, ύψους 3 δισ. ευρώ, της «Διευκόλυνσης» για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, όπως προβλέπεται στη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. «Η ΕΕ ανταποκρίθηκε πλήρως στην υπόσχεσή της», τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι το πρώτο μέρος της Διευκόλυνσης, επίσης ύψους 3 δισ. ευρώ, διατέθηκε πλήρως στην Τουρκία, μέσω συμβάσεων, έως τα τέλη του 2017.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, μέχρι στιγμής, το Ταμείο Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία έχει χρηματοδοτήσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση 500 χιλιάδων παιδιών και στηρίζει με μηνιαίες μεταφορές μετρητών 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Στόχος της Επιτροπής είναι να διασφαλίσει ότι η πολύτιμη δουλειά αυτής της διευκόλυνσης θα συνεχιστεί. Για την Επιτροπή έχει νόημα να συνεχίσουμε με την ίδια κατανομή και στο παρελθόν. Δηλαδή 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και 2 δισ. ευρώ από συνεισφορές των κρατών-μελών», δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφαιρεθεί χρηματοδότηση από άλλες δομές για τη μετανάστευση. Ο Δ. Αβραμόπουλος επεσήμανε, στη συνέχεια, ότι η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και ότι τα χρήματα αυτά δεν δίνονται στην Άγκυρα, αλλά σε οργανισμούς όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που διαχειρίζονται τη διατροφή, τη στέγαση και την ιατρική περίθαλψη, κυρίως των Σύριων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία.