Ο Ερντογάν θυμήθηκε τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα για να τα βάλει ξανά με την Ολλανδία

Ο Ερντογάν θυμήθηκε τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα για να τα βάλει ξανά με την Ολλανδία
epa05847271 People walk in front of a giant poster of Turkish President Recep Tayyip Erdogan reading 'Vote Yes, only public can speak and make a decision' at Taksim Square in Istanbul, Turkey 14 March 2017. The Turkish parliament on 21 January approved a reform of the constitution to change the country's parliamentarian system of governance into a presidential one, which the opposition denounced as giving more power to Turkish president Recep Tayyip Erdogan. A referendum on the amendments is expected to be held in April. EPA/TOLGA BOZOGLU

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις ολλανδικές αρχές για τη στάση τους το 1995.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο 1995 από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας.

«Ο τόνος του Ερντογάν έχει γίνει ακόμη πιο υστερικός», αντέδρασε ο Ρούτε μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL Nieuws. «Είναι ασυνήθιστο και απαράδεκτο».

Ενώ μια διπλωματική κρίση ξέσπασε το περασμένο σαββατοκύριακο ανάμεσα στη Χάγη και την Άγκυρα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε σήμερα σ’ αυτή τη σφαγή, την οποία οι Ολλανδοί Κυανόκρανοι, που είχαν σταλεί για να υπερασπιστούν τον θύλακο που βρισκόταν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν είχαν καταφέρει να εμποδίσουν.

Η ιστορία αυτή συνεχίζει να στοιχειώνει την Ολλανδία, όπου μια έρευνα είχε προκαλέσει το 2002 την παραίτηση της κυβέρνησης και όπου, τον Σεπτέμβριο 2013, έπειτα από απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου, η χώρα έγινε το πρώτο κράτος στον κόσμο που θεωρήθηκε υπεύθυνο για πράξεις των στρατιωτών του που τελούσαν υπό την εντολή του ΟΗΕ.

Οι ολλανδικές αρχές εμπόδισαν το Σάββατο δύο τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε πολιτικές συγκεντρώσεις στην Ολλανδία υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου που έχει στόχο την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Ο τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε κατά των αποφάσεων αυτών, μιλώντας επανειλημμένα για «ναζιστικές» ή «φασιστικές» πρακτικές.

«Ξέρουμε την Ολλανδία και τους Ολλανδούς από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα», δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα. «Ξέρουμε πόσο η ηθική τους (…) έχει υποστεί πλήγμα από τους 8.000 Βόσνιους που σφαγιάσθηκαν».

Περίπου 8.000 Μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας στον θύλακο της Σρεμπρένιτσα μέσα σε διάστημα μερικών ημερών τον Ιούλιο του 1995.

Ο Ερντογάν «συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση», συνέχισε ο Μαρκ Ρούτε σε αυστηρό τόνο. «Είμαι θυμωμένος και πρέπει να έχω μια συζήτηση με τα πρόσωπα αυτά. Αλλά δεν θα πέσουμε σ’ αυτό το επίπεδο».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διαβάστε ακόμη: «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού» από την Τουρκία- Απαγορεύει την επιστροφή του Ολλανδού πρέσβη