Ο φόβος του ανθρώπου μακριά από τα social media

Ο φόβος του ανθρώπου μακριά από τα social media

Ένας στους τέσσερις συνδέεται αμέσως μόλις ξυπνήσει το πρωί, το 56% πιστεύει πως όσο είναι offline χάνει πολύτιμες πληροφορίες.

Σας έχει τύχει να έχετε όλες τις συνδεδεμένες ηλεκτρονικές συσκευές σας ανοιχτές ταυτόχρονα (smartphone, laptop, tablet) τσεκάροντας διαρκώς τα μηνύματα; Να αγωνιάτε ότι κάποιος φίλος σας, κάπου κάνει κάτι που πρέπει να μάθετε; Να ξέρετε ότι στο Facebook και στο Twitter  ποστάρονται πράγματα που αν δεν τα πληροφορηθείτε θα νιώσετε αποκλεισμένος και χαμένος στην άγνοια;

Σύμφωνα με τη μελέτη του Andrew Przybylski, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Essex, όλα αυτά είναι μέρος του Fear of Missing Out (Φόβος της χαμένης ευκαιρίας), μιας κατάστασης που υπήρχε και πριν την ηλεκτρονική εποχή και η οποία βρήκε στα social media τη σύγχρονη, και πιο χαρακτηριστική, μορφή της.

Πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το site κοινωνικής δικτύωσης MyLife.com  διαπίστωσε πως περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες πιστεύουν πως όση ώρα απέχουν από το διαδίκτυο χάνουν σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες. Το 27% συνδέεται στο Internet αμέσως μόλις ξυπνήσει το πρωί ενώ 1 στους 4 δηλώνει πως, αν έπρεπε να επιλέξει, θα έκοβε και το τσιγάρο για να διατηρήσει την πρόσβασή του στα social media.

«Γιατί εγκαταλείπω τα social media»: Ένα πείραμα από μία συντάκτη του Fortune – θα μπορούσατε να κάνετε το ίδιο; 

Το 42% των συμμετεχόντων έχει περισσότερους από έναν λογαριασμούς στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο (61% στις ηλικίες 18-34), ενώ κάθε άτομο έχει -κατά μέσο όρο- 3,1 λογαριασμούς email έναντι 2,6 πέρσι.

Φυσικά, οι περισσότεροι δηλώνουν πως θα επιθυμούσαν να κάνουν ένα «διάλειμμα» από τα social media, αλλά μόνο το 24% θεωρεί πως είναι πιθανό να το πραγματοποιήσει…

Διαβάστε ακόμη: Το email βλάπτει σοβαρά την υγεία