Ο Φρανς Τίμερμανς θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του Γιούνκερ στο «τιμόνι» της Κομισιόν

Ο Φρανς Τίμερμανς θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του Γιούνκερ στο «τιμόνι» της Κομισιόν
epa07082739 First Vice-President of European Commission in charge of Better regulation, Inter-Institutional Relations, rule of Law and Charter of Fundamental Rights, Dutch, Frans Timmermans during the weekly college meeting of the European commission in Brussels, Belgium, 10 October 2018. Early this month EU Commissioner Sefcovic announced he is standing to be the Social Democrats and Socialist group Spitzenkandidat in next year’s European election and be the group’s candidate for European Commission president. Today Frans Timmermans plan will also announce he will be also annouce he is running as candidate of Social Democrats and Socialist group. EPA/OLIVIER HOSLET

Ο αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής τόνισε ότι θα επιδιώξει να ηγηθεί μιας εκστρατείας της κεντροαριστεράς ενόψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου.

Ο Φρανς Τίμερμανς, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είναι υποψήφιος για να διαδεχτεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου, ανακοίνωσε σήμερα λέγοντας ότι θα επιδιώξει να ηγηθεί μιας εκστρατείας της κεντροαριστεράς ενόψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου.

Μιλώντας στη γενέτειρά του, το Μάαστριχτ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας είπε ότι ελπίζει να διεξάγει «μια όμορφη και αισιόδοξη εκστρατεία», προασπιζόμενος μια Ευρωπαϊκή Ένωση που ο ίδιος έχει βοηθήσει να υπερβεί πολλές κρίσεις αφότου του ανατέθηκε από τον Γιούνκερ η αντιπροεδρία της Επιτροπής, το 2014.

Ο Τίμερμανς, η ευγλωτία και η ευχέρεια του οποίου να εκφράζεται σε πολλές γλώσσες (γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά) μπορεί να τον αναδείξουν σε ιδανικό υποψήφιο στην ήπειρο, έχει πολλές πιθανότητες να εξασφαλίσει το χρίσμα της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Δεν είναι ωστόσο σαφές αν έχει και τις πιθανότητες να διαδεχτεί τον Γιούνκερ, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κεντροαριστερά σε όλη την Ευρώπη δίνει μάχη για να ανεβάσει τα ποσοστά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters