Ο γκουρού της κρίσης σοκάρει με τις νέες του προβλέψεις για την Κίνα

Ο γκουρού της κρίσης σοκάρει με τις νέες του προβλέψεις για την Κίνα
epa04899937 An elderly stock investor sits in front of an electronic screen showing the stock composite index at a brokerage house in Beijing, China, 27 August 2015. Chinese stock markets rebound on 27 August with the benchmark Shanghai Composite Index rising 5.34 percent to 3,083.59 points and the Shenzhen Component Index added 3.58 percent to close at 10,254.35 points. EPA/WU HONG

Ο επενδυτής που προέβλεψε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 λέει ότι εκείνη της Κίνας θα είναι χειρότερη.

της Κλερ Γκρόντεν

Ο μάνατζερ hedge fund Κάιλ Μπας λέει ότι οι οικονομικές προκλήσεις της Κίνας είναι «δίχως προηγούμενο». Ο ιδρυτής της Hayman Capital Management έγραψε σε επιστολή του προς τους επενδυτές ότι ο τραπεζικός τομέας της Κίνας βρίσκεται σε πορεία κατάρρευσης αφότου δεκαπλασιάστηκε σε μέγεθος την τελευταία δεκαετία.

Ο Μπας τονίζει ότι η έκρηξη του τραπεζικού κλάδου γέμισε την αγορά με χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλού ρίσκου• έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος έλευσης μιας κρίσης όπου οι απώλειες για τις κινεζικές τράπεζες θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες από εκείνες των αμερικανικών τραπεζών κατά την κρίση των ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου.

«Η πεποίθηση ότι οι Κινέζοι θα καταφέρουν να γλιτώσουν από την επιδείνωση της οικονομικής επιβράδυνσης μέσω της αέναης επέκτασης της πίστης θυμίζει την πεποίθηση που κυριαρχούσε στις ΗΠΑ το 2006 ότι δεν θα μειώνονταν ποτέ οι τιμές των ακινήτων» έγραψε ο Μπας στην 11σέλιδη επιστολή του.

Στην Κίνα, ο τραπεζικός τομέας έχει αγγίξει σε μέγεθος το 340% του ΑΕΠ.

Αν το κινεζικό τραπεζικό σύστημα έχεις τις απώλειες τρισεκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπει ο Μπας, τότε η κεντρική τράπεζα θα δεχθεί πιέσεις να προστατέψει το ρενμινμπί. Η Κίνα υποτίμησε το νόμισμά της τον Αύγουστο κι το έχει αποδυναμώσει περαιτέρω από τότε, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες γύρω από έναν πιθανό νομισματικό πόλεμο.

Ο Μπας αναφέρει ότι το ρενμινμπί (γουάν) είναι εξαιρετικά ευάλωτο επειδή τα διαθέσιμα της Κίνας είναι πολύ λιγότερο ρευστά απ’ όσο ισχυρίζεται η κεντρική τράπεζα. Ο ίδιος υπολόγισε ότι τα ξένα ρευστά διαθέσιμα της Κίνας ανέρχονται το πολύ στα 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια – χαμηλότερα κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε σχέση με τους επίσημους υπολογισμούς.

Έτσι, βάσει των υπολογισμών του Μπας, στο τέλος του κύκλου των απωλειών το ρενμινμπί θα μπορούσε να πέσει έως και κατά 30%.

«Αυτή τη στιγμή η Κίνα δεν διαθέτει τα απαιτούμενα επίπεδα ρευστών διαθεσίμων που χρειάζονται για να λειτουργήσει με ασφάλεια το χρηματοπιστωτικό της σύστημα» καταλήγει ο Μπας στην επιστολή.

Πηγή: fortune.com