Μήπως οι γιατροί θα πρέπει να φοβούνται την τεχνητή νοημοσύνη;

Μήπως οι γιατροί θα πρέπει να φοβούνται την τεχνητή νοημοσύνη;

Η τεχνητή νοημοσύνη ίσως κάνει λιγότερα λάθη απ’ τον ιατρό σας, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Athenahealth.

 

του Γιεν Βίτσνερ

Μπορεί ένας υπερ-υπολογιστής με τεχνητή νοημοσύνη να σας φροντίσει ιατρικά καλύτερα απ’ τον ίδιο τον ιατρό σας;

Στελέχη του IBM Watson και της Athenahealth συζήτησαν το ζήτημα αυτό επί σκηνής στο συνέδριο Brainstorm Health που διοργάνωσε η αμερικάνικη έκδοση του Fortune.

Εκτός απ’ τη συνεργασία της με την Celgene για τον καλύτερο εντοπισμό των παρενεργειών των φαρμάκων, η IBM εφαρμόζει την γνωστική υπολογιστική τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για τον προσδιορισμό της αντικαρκινικής θεραπείας σε αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ, καθώς και στην Ινδία και στην Κίνα, όπου υπάρχει έλλειψη ογκολόγων, ανέφερε η Ντέμπορα ΝτιΣάντζο, γενική διευθύντρια της IBM Watson Health.

Για παράδειγμα, ο IBM Watson θα μπορούσε να διαβάσει το ηλεκτρονικό ιατρικό αρχείο ενός ασθενούς, να αναλύσει καρκινικές απεικονίσεις, ή ακόμα και να εξετάσει τη γονιδιακή αλληλουχία του όγκου για να προσδιορίσει το βέλτιστο πλάνο θεραπείας  για συγκεκριμένο ασθενή.

«Αυτή είναι η υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης – όχι ότι θα αντικαταστήσουμε τους ανθρώπους ή τους ιατρούς, αλλά ότι θα διευρύνουμε τη γνώση, την πληροφορία, και τη συνδρομή στον ασθενή» είπε η ΝτιΣάντζο.

Όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της Athenahealth, Τζόναθαν Μπους, διαφωνεί: «Είναι οκ – φυσικά και πρόκειται να με αντικαταστήσετε!» είπε, επισημαίνοντας τους περιορισμούς των παραδοσιακών ιατρών.

«Οι άνθρωποι κάνουν λάθη πάρα πολύ συχνά – πρόκειται για …μακελειό» είπε ο συνιδρυτής της Athenahealth, η οποία πουλάει λογισμικό ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων με βάση το cloud σε νοσοκομεία και ιατρεία. «Κανένας δεν κριτικάρει τον ακτινολόγο – είμαστε πλέον συνηθισμένοι στο πόσο συχνά λάθος μπορεί να είναι».

Αν και θεωρεί περιορισμένη την τρέχουσα συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο Μπους παρουσίασε ένα ριζοσπαστικό όραμα για το μέλλον, στα πλαίσια του οποίου τα μηχανήματα θα έχουν αναλάβει πολλές ιατρικές λειτουργίες.

«Ακόμα και για σπασμένα πλευρά, δεν θα ήταν πιο αξιόπιστος ο Watson;» αναρωτήθηκε ρητορικά. «Και θα γλιτώναμε δισεκατομμύρια δολάρια επειδή δεν θα πληρώναμε κάποιον ακτινολόγο να κοιτάει και να λέει ‘Ναι, πράγματι, αυτό είναι ένα σπασμένο κόκκαλο’».