Ο «Οίκτος» του Μπάμπη Μακρίδη κάνει πρεμιέρα στη Στέγη

Ο «Οίκτος» του Μπάμπη Μακρίδη κάνει πρεμιέρα στη Στέγη

H βραβευμένη τραγική κωμωδία μιλά για το κυνήγι της δυστυχίας που γίνεται αυτοσκοπός στη ζωή ενός άνδρα.

Ο «Οίκτος», η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Μπάμπη Μακρίδη μετά το «L», η οποία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο πιο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance (στο τμήμα World Cinema Dramatic Competition) «ανοίγει» την καλλιτεχνική περίοδο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

H βραβευμένη τραγική κωμωδία του Μπάμπη Μακρίδη, μιλά για το κυνήγι της δυστυχίας που γίνεται αυτοσκοπός στη ζωή ενός άνδρα (Γιάννης Δρακόπουλος), σ’ έναν κόσμο που δεν είναι αρκετά σκληρός γι’ αυτόν. Ο σκηνοθέτης συνυπογράφει το σενάριο με τον Ευθύμη Φιλίππου και η ταινία προβάλλεται από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου, αποκλειστικά στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

Μετά το Sundance, η ταινία συνέχισε τη φεστιβαλική πορεία της με ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και, κατόπιν, σε πολλά άλλα σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Οδησσού, ο «Οίκτος» έφυγε με τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας. Στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μοντενέγκρο, απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Α΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Γιάννη Δρακόπουλο. Στο Φεστιβάλ της Βαλέτα, κατέκτησε το βραβείο Σκηνοθεσίας, ενώ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λουξεμβούργου απέσπασε Ειδική Μνεία. Η ταινία συγκαταλέγεται στη λίστα υποψηφίων για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2018 (European Film Awards 2018 – Feature Film Selection).

Ο Μπάμπης Μακρίδης χαρακτηρίζει την ταινία ως μια τραγική κωμωδία, την ίδια στιγμή που οι διεθνείς κριτικές κάνουν λόγο για «μια ελληνική στο έπακρο μαύρη κωμωδία» (Variety) και «ένα παράλληλο με την πραγματικότητα σύμπαν, αλλά πιο ζοφερό και αστείο» (Cineuropa).

Το καθημερινό τελετουργικό του ήρωα της ταινίας ξεκινά με ένα χορταστικό ξέσπασμα σε λυγμούς στην κρεβατοκάμαρά του. Όταν η συμφορά χτυπάει την πόρτα του, ο κοινωνικός του περίγυρος σπεύδει να του συμπαρασταθεί. Αντλώντας ικανοποίηση από τη συμπόνια, την ευγένεια και την προσοχή των συνανθρώπων του, ο μεσήλικας δικηγόρος εθίζεται τόσο πολύ στον οίκτο τους, που δυστυχεί όταν είναι χαρούμενος και χαίρεται όταν είναι δυστυχισμένος. Δεν δέχεται τη δυστυχία των άλλων, παρά μόνο τη δική του, κι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι παλεύουν για την ευτυχία, ο ήρωας της ιστορίας παλεύει για τη δυστυχία.

Με μια μινιμαλιστική ερμηνεία-αποκάλυψη από τον Γιάννη Δρακόπουλο και συμμετοχές, μεταξύ άλλων, από τον Μάκη Παπαδημητρίου, την Εύη Σαουλίδου και τον Νίκο Καραθάνο, ο «Οίκτος» -μια συμπαραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση- ξεκινά αποκλειστικά στη Στέγη την πορεία της στις ελληνικές αίθουσες.

Λίγα Λόγια για το Σκηνοθέτη

Ο Μπάμπης Μακρίδης γεννήθηκε στην Καστοριά. Αποφοίτησε από τη Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου. Το 2005, η πρώτη μικρού μήκους ταινία του, «Ο Τελευταίος Φακίρης», απέσπασε το βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας. Το «L», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, συμμετείχε σε μερικά από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του πλανήτη, όπως στο Sundance, στο Ρότερνταμ και στο Κάρλοβι Βάρι, ενώ κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο Molodist Film Festival στο Κίεβο.

Μετά τον «Οίκτο», ο Μπάμπης Μακρίδης συνεργάζεται πάλι με τον Νίκο Καραθάνο, καθώς κινηματογράφησε την πορεία των «Ορνίθων» από την Αθήνα μέχρι τη Νέα Υόρκη, τον Μάιο του 2018, στο St. Ann’s Warehouse στο Μπρούκλυν, για την πρώτη ταινία της Στέγης, την οποία υπογράφει ο Έλληνας κινηματογραφιστής, φτιάχνοντας «μια ιστορία για τους ανθρώπους και τα πουλιά, μια ιστορία για τους ανθρώπους-πουλιά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος.

Στον «Οίκτο» παίζουν οι: Γιάννης Δρακόπουλος, Εύη Σαουλίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Νότα Τσερνιάφσκι, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Νίκος Καραθάνος, Παναγιώτης Τασούλης, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Κώστας Ξυκομηνός, Κώστας Κoτούλας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Βίκτωρ Αρδίττης.

Η ταινία είναι παραγωγή της Faliro House και των Neda Film, Madants, Beben Films σε συμπαραγωγή των Eurimages, ΕΡΤ, Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Polish Film Institute, ORKA, Foss Productions και Ιδρύματος Ωνάση. Παραγωγοί είναι οι Αμάντα Λιβανού, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος και Klaudia Śmieja Beata Rzeźniczek.

Προβολές: Δευτέρα-Πέμπτη 21:15, Παρασκευή-Κυριακή 19:00 & 21:15. H ταινία προβάλλεται με υπότιτλους στα αγγλικά. Εισιτήρια: Κανονικό: 7 ευρώ, Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 6 ευρώ, ΑμεA, Συνοδός ΑμεA, Ανεργίας, Παρέα 10+ άτομα : 5 ευρώ. Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr.