Ο ιταλικός «τραπεζικός πυρετός» χτυπά τα θεμέλια της ευρωζώνης

Ο ιταλικός «τραπεζικός πυρετός» χτυπά τα θεμέλια της ευρωζώνης

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θέτει ζήτημα αλλαγής των κανόνων διάσωσης μετά τις περιπτώσεις δύο τραπεζών του Βένετο.

 

Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσε πως η εκκαθάριση τον Ιούνιο στην Ιταλία δύο τραπεζών της περιφέρειας του Βένετο δημιουργεί το ερώτημα αν οι κανονισμοί της ΕΕ περί κρατικής βοήθειας θα πρέπει να αλλάξουν.

«Το ερώτημα είναι μήπως οι κανονισμοί περί κρατικής αρωγής, που εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει τώρα να προσαρμοστούν», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση για το αν η δημόσια διάσωση από την Ιταλία των τραπεζών Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza συμβαδίζει με το πνεύμα των ευρωπαϊκών τραπεζικών κανόνων.

Κατά την άφιξή του για την τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως οι τραπεζικοί κανόνες της ΕΕ γίνονται σεβαστοί από την Ιταλία, αλλά πρόσθεσε πως θα διεξαχθεί συζήτηση κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup για ενδεχόμενες αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ανταγωνισμού.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε από την πλευρά του πως η Ιταλία «τα πήγε πολύ καλά» στη διαχείριση των προβλημάτων με τις τράπεζες και πρόσθεσε πως οι ενέργειές της αποτελούν καλή βάση για περαιτέρω βελτιώσεις.

«Τα πράγματα πήγαν πολύ καλά στην Ιταλία», δήλωσε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του σήμερα για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Η Ιταλία τα πήγε πολύ καλά σε μια δύσκολη κατάσταση και πιστεύω πως αυτό είναι μια καλή βάση για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, περιλαμβανομένης φυσικά της ίδιας της Ιταλίας. Φυσικά έχουν επίσης μια περίπλοκη πολιτική κατάσταση, αλλά βήμα με βήμα τα πράγματα βελτιώνονται», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.