Ο Καμμένος αποχαρακτηρίζει τα απόρρητα έγγραφα για να τα δει η επιτροπή

Ο Καμμένος αποχαρακτηρίζει τα απόρρητα έγγραφα για να τα δει η επιτροπή
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλάει στην αναβληθείσα συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για το Κοινωνικό Μέρισμα στην Ολομέλεια της Βουλής, Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017. Η συζήτηση που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Πέμπτη, αναβλήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, «λόγω του εθνικού πένθους και της ανείπωτης τραγωδίας που έπληξε τη Δυτική Αττική». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τη Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή. Nέα επίθεση από την αξιωματική αντιπολίτευση για την υπόθεση σε Τσίπρα, Κάμμενο. 

«H πρωτοφανής άρνηση του κ. Ν. Βούτση να επιτρέψει την πρόσβαση των βουλευτών σε έγγραφα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Καμμένου και οι απειλές του Ν. Κοτζιά για τις ποινές που επισείονται σε περίπτωση δημοσίευσής τους, απλά επιβεβαιώνουν τον πανικό της κυβέρνησης», τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Τι άραγε έχουν να κρύψουν για μια διακρατική συμφωνία την οποία είχε εγκρίνει η Βουλή, χωρίς μεσάζοντες; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες και θα υποχρεωθούν να απαντήσουν τη Δευτέρα οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος».

Στο θέμα των απορρήτων εγγράφων σε σχέση με την υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος με ανάρτησή του στο twitter. «Για να σταματήσει κάθε σπέκουλα σε σχέση με τα απόρρητα έγγραφα του ΥΕΘΑ για την υπόθεση της ΣΑ και η πώλησή τους σε εφημερίδες από τον πλασιέ, δίνω πρόσβαση να τα δουν τα μέλη της επιτροπής εξοπλισμών και αποχαρακτηρίζω όσα δει και ζητήσει ο εισαγγελέας» αναφέρει σχετικά ο κ. Καμμένος.

Εντωμεταξύ όπως έγινε γνωστό όταν ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε τα έγγραφα στη Βουλή ο αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης αρνήθηκε να τα παραλάβει, τα έβαλε σε φάκελο τον οποίο σφράγισε.  Χθες η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε ο φάκελος με τα έγγραφα να παραδοθούν στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου λέγοντας ότι οποιαδήποτε διαρροή γίνει δεν θα προέρχεται από τη βουλή.

Την Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε με φυλάκιση όσους διαρρέουν απόρρητα έγγραφα, «φωτογραφίζοντας» τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο κ. Τσίπρας είχε στο μεταξύ κάνει τον αιφνιδιαστικό ελιγμό και είχε ζητήσει αναβολή της συζήτησης, με επιστολή του στον πρόεδρο της βουλής, ώστε να παραστεί και εκείνος στη συνεδρίαση, καθώς σήμερα θα βρεθεί στο Παρίσι για να βραβευθεί.

Η αντιπολίτευση τον είχε επικρίνει εμμέσως ότι ήταν σκόπιμη η απουσία από τη συζήτηση της επερώτησης, γιατί δεν ήθελε να ταυτιστεί με τον κ. Καμμένο. Απαντώντας στην κριτική αυτή, όπως ανέφερε και ο ίδιος, ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στον κ. Βούτση ζητώντας την αναβολή της συζήτησης για τη Δευτέρα.

Στην επιστολή του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε ηθικό αυτουργό της συκοφαντίας και της παραπληροφόρησης. Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε προσυνέδριο του κόμματος σήκωσε το γάντι λέγοντας ότι «αφού αισθάνθηκε τέτοια ανάγκη να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο θα τον περιμένουμε να απολογηθεί και αυτός για μια σκοτεινή υπόθεση» και πρόσθεσε: «Οπως είχε πει ο κ. Καμμένος, μαζί με τον κ. Τσίπρα θα πάμε μέχρι το τέλος σφιχταγκαλιασμένοι. Το τέλος δεν αργεί..».
Το αίτημα της αναβολής της συζήτησης για την ερχόμενη Δευτέρα απορρίφθηκε αρχικά από τη ΝΔ, καθώς επρόκειτο για τη δεύτερη αναβολή, αλλά εγκρίθηκε από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Λοβέρδος: Υπάρχουν και νέα στοιχεία για την πώληση βλημάτων στη Σ. Αραβία

Με αφορμή την κατάθεση από τον ίδιο, διαβαθμισμένων εγγράφων στη Βουλή, και την προειδοποίηση από το υπουργείο Εξωτερικών για ποινικές διώξεις σε περίπτωση δημοσιοποίησής τους, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ τόνισε ότι γεννάται και καινούργιο θέμα, αυτό της έλλειψης δημοκρατικότητας και διαφάνειας στο κοινοβούλιο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλε, μάλιστα, την Πέμπτη, μέσω του ΣΚΑΪ, την ύπαρξη και νέων στοιχείων για την υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι και η ΔΗΣΥ, μετά τη ΝΔ, θα καταθέσει τη δική της επερώτηση τις επόμενες ημέρες, όταν κρίνει ότι πρέπει να δοθεί συνέχεια στο θέμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε ότι είναι ξεκάθαρο πια ότι η Σαουδική Αραβία ζητούσε να αγοράσει μόνο 100.000 βλήματα και διερωτήθηκε πού θα πήγαιναν τα υπόλοιπα 200.000.

«Θα τα καρπωνόταν ο μεσάζοντας ή θα πήγαιναν σε κάποια τρίτη χώρα Είναι θέμα διαφθοράς, ή είναι θέμα Υεμένης;» διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ, «η δουλειά φαίνεται να χάλασε στο θέμα της μεταφοράς των όπλων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στη Σαουδική Αραβία και στην ασφάλιση του φορτίου. Τα ερωτήματα, πρόσθεσε ο βουλευτής, είναι αμείλικτα, και θα πρέπει ο κ. Τσίπρας που θα έρθει τη Δευτέρα στη Βουλή να στηρίξει τον υπουργό του να απαντήσει αν γνώριζε το ΚΥΣΕΑ, που ενέκρινε τη –διακρατική- συμφωνία, ότι αυτή θα υπογραφεί με έναν ιδιώτη.

Με αφορμή την κατάθεση από τον ίδιο, διαβαθμισμένων εγγράφων στη Βουλή, και την προειδοποίηση από το υπουργείο Εξωτερικών για ποινικές διώξεις σε περίπτωση δημοσιοποίησής τους, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι γεννάται και καινούργιο θέμα, αυτό της έλλειψης δημοκρατικότητας και διαφάνειας στο κοινοβούλιο.

ΕΔΕ από το ΓΕΕΘΑ για τη διαρροή διαφαθμισμένων εγγράφων

Η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέρασης (ΕΔΕ) για τη διακρίβωση των αιτίων και συνθηκών διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) σχετικά με την υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, διετάχθη από το ΓΕΕΘΑ μετά από επικοινωνία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Τη σχετική διαταγή είχε γνωστοποιήσει προηγουμένως ο κ. Καμμένος, με ανάρτηση του στο Twitter, με την οποία διεμήνυε ότι «με τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα παίξει κανένας ούτε θα τις εμπλέξει σε πολιτικό παιγνίδι. Ο Ελληνικός Λαός τις εμπιστεύεται».