Ο κίνδυνος μεταρρυθμιστικής κόπωσης, οι τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια

Ο κίνδυνος μεταρρυθμιστικής κόπωσης, οι τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια

Τι είπαν από το «βήμα» του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών Γιώργος Προβόπουλος, Νικόλαος Καραμούζης και Χρήστος Μεγάλου.

Στον κίνδυνο μεταρρυθμιστικής κόπωσης, μετά τις επώδυνες και πολυετείς προσπάθειες προσαρμογής που έγιναν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, επικεντρώθηκε, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, τονίζοντας ότι η κόπωση αυτή ενδέχεται να μειώσει την προθυμία για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.  Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι πρέπει να «δούμε σαν παράθυρο ευκαιρίας τις καλύτερες οικονομικές συνθήκες, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι η επόμενη κρίση θα μας βρει πιο ανθεκτικούς».

Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε, επίσης, ότι δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης η ευρωπαϊκή οικονομία ενισχύεται, η απασχόληση αυξάνεται, ενώ το Brexit δεν έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη.

Αναφερόμενος στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, ο Γ. Προβόπουλος σημείωσε πως «το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 19 τρίμηνα, η οικονομία κινείται με θετικούς ρυθμούς, η ανάκαμψη έχει αυξήσει την απασχόληση κατά 7,5%, το ποσοστό ανεργίας κινείται γύρω στο 8,7% και έχει τάση περαιτέρω μείωσης».

Όπως είπε, η αύξηση της απασχόλησης στηρίζει την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ εκτίμησε ότι οι προοπτικές για επενδύσεις είναι θετικές, το κεφαλαιακό απόθεμα έχει ποιοτικά απαξιωθεί, η κερδοφορία έχει δημιουργήσει εσωτερικά κεφάλαια και οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι ευνοϊκότερες, λόγω της χαλαρής ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της ΕΚΤ, ο πρώην διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι η ευρωτράπεζα θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 0% για ένα διάστημα ακόμη και ότι έχει τετραπλασιάσει τον ισολογισμό της.

«Οι φόβοι ότι η παρατεινόμενη χαλαρή νομισματική πολιτική θα δημιουργήσει προβλήματα -για παράδειγμα στον πληθωρισμό- δεν έχουν επαληθευτεί. Οι κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν από τυχόν παράταση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Προβόπουλος ενώ εκτίμησε ότι η αλλαγή στη νομισματική πολιτική δεν θα αργήσει. «Έχουμε δηλώσεις ότι η τάση του QE μπορεί να αλλάξει, αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή διότι μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις» προειδοποίησε ο Γ. Προβόπουλος.

«Ο τραπεζικός τομέας σε κάποιες χώρες -όχι στην Ελλάδα- προκάλεσε την κρίση. Παραμένει το θέμα της κερδοφορίας, διότι είναι χαμηλή, ακόμη και από το εκτιμώμενο κόστος των τραπεζών» σημείωσε ακόμη, στην ομιλία του, ο Γ. Προβόπουλος.

Νικόλαος Καραμούζης: Σε πολύ καλύτερες συνθήκες τα stress tests για τις τράπεζες

Στα 5 – 5,5 δισ. εκτίμησε το «κόστος» των IFRS 9, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2018, ο πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. Ο Νικόλαος Καραμούζης εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι η δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης και της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, σημειώνοντας ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσει η μείωση των κόκκινων δανείων.

O κ. Καραμούζης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των stress tests, επισημαίνοντας τις διαφορές με αυτά του 2015: οι μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι αρκετά καλύτερες, οι μικροοικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί και η αρχική θέση των τραπεζών σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα και τα κεφάλαια είναι αρκετά βελτιωμένα σε σύγκριση με αυτά του 2015, αλλά και το αρχικό επίπεδο των NPEs είναι μειωμένο κατά περισσότερα από 10 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν αξιοσημείωτα κέρδη προ προβλέψεων, περίπου 4 δισ. ευρώ, συνεπώς σε τριετή βάση έχουν επιπλέον “μαξιλάρι ρευστότητας” 12 δισ. ευρώ εάν χρειαστούν επιπλέον προβλέψεις. Πρόσθεσε ότι το 62% του χαρτοφυλακίου των NPEs έχει εγγυήσεις κυρίως από το real estate, ενώ οι τράπεζες αναμένεται να δείξουν σημαντικές βελτιώσεις στο δ’ τρίμηνο σε ό,τι αφορά το σχηματισμό NPEs και NPLs.

Τα παραπάνω, είπε, δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα των stress tests ή του TAR αλλά μέσω των αριθμών δίνεται η αίσθηση ότι το σημείο εκκίνησης είναι καλύτερο.

Επιπλέον σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν αξιοσημείωτα κέρδη προ προβλέψεων, της τάξης των 4 δισ. ευρώ έτσι σε τριετή βάση θα έχουν 12 δισ. ευρώ ως επιπλέον μαξιλάρι, πριν επηρεαστούν τα κεφάλαια από επιπλέον προβλέψεις.

Συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες έχουν σημαντικές εγγυήσεις για τα κόκκινα δάνεια, κυρίως από το real estate και το 4ο τρίμηνο όλες οι τράπεζες θα δείξουν σημαντικές βελτιώσεις σε ότι αφορά το σχηματισμό NPEs και NPLs.

Χρήστος Μεγάλου: Οι προκλήσεις για τις τράπεζες

Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα επικεντρώθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Παρ’ όλα αυτά, αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs), ο κ. Μεγάλου εμφανίστηκε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μεγάλου, το οικονομικό κλίμα στη χώρα φαίνεται πως βελτιώνεται καθώς «το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει, οι δείκτες οικονομικού κλίματος έχουν βελτιωθεί, ενώ ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ενισχύθηκε σε σημαντικό ποσοστό, τη στιγμή που προβλέπεται ανάπτυξη 2-2,2% για φέτος».

Το ίδιο ισχύει και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα για πρώτη φορά από το 2014.

Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, «αντιμετωπίζουμε ακόμη προκλήσεις, με κυριότερη την ανάγκη αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Έχουμε πλάνο με τον SSM να μειωθούν τα NPLs και πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο σχέδιο. Νομίζω πως θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτό το σχέδιο».

Αναφορικά με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, ο κ. Μεγάλου διευκρίνισε πως «υπάρχει αγορά για τα NPLs. Θα πουλήσουμε το πρώτο πακέτο δανείων σύντομα. Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, είμαι αισιόδοξος».

Ο κ. Μεγάλου συνέχισε την ομιλία του, τονίζοντας πως «το σύστημα e-πλειστηριασμών έχει ξεκινήσει και είμαι ήδη πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματά του. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε και στην Ελλάδα ως επενδυτική επιλογή, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, όλες οι τράπεζες χρηματοδοτούνται από τον ELA, εκτός από μία, και ότι για πρώτη φορά βρίσκονται σε ένα τόσο θετικό οικονομικό κλίμα μετά από χρόνια. Σημείωσε, δε, πως οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και ότι η περαιτέρω ενίσχυση των θέσεών τους θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, η οποία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επενδυτική εμπιστοσύνη.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μεγάλου επεσήμανε πως «πρέπει να είμαστε σε θέση να δράσουμε στο νέο περιβάλλον της ψηφιοποίησης και του fintech». Σύμφωνα με εκτίμησή του, όλες και οι τέσσερις ελληνικές συστηματικές τράπεζες είναι σε θέση να προσαρμοστούν