Ο λογαριασμός της ανάπτυξης

Ο λογαριασμός της ανάπτυξης

Ποιοί θα κληθούν να τον πληρώσουν. 

Οι πανηγυρισμοί για την ανάπτυξη, η οποία έτσι κι αλλιώς τίθεται εν αμφιβόλω από όλους τους εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς, θα πρέπει να εξηγηθούν όχι μόνο στα δημοσιεύματα, αλλά στα εκατομμύρια των φορολογουμένων, που θα νιώσουν στην τσέπη τους το λογαριασμό του επόμενου έτους.

Το εγχείρημα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς πίσω από τα ωραία λόγια κρύβεται η αλήθεια των αριθμών. Οι αριθμοί, λοιπόν, αποκαλύπτουν ότι η εικόνα ανάπτυξης είναι «πλαστή». Η κατανάλωση μειώνεται, το ίδιο και οι μισθοί, τα εισοδήματα γενικά υποχωρούν, ενώ το θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ οφείλεται μόνο στην αύξηση των εξαγωγών και του τουρισμού, δηλαδή σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων και –ειδικά για τον τουρισμό- με τον κίνδυνο των εξωγενών παραγόντων.

Η πραγματική εικόνα για το σύνολο της οικονομίας είναι η βίαιη ανακατανομή των βαρών σε βάρος της μεσαίας τάξης, υπέρ –υποτίθεται- των αδυνάμων. Ωστόσο, η αφαίμαξη αφορά όχι σε όσους είναι πραγματικά πλούσιοι, αλλά σε όσους δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Η αδικία θα συνεχιστεί και το 2018, καθώς οι «αναπτυξιακές» πολιτικές θα συνεχιστούν.

Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα πληρώσουν το επόμενο έτος και αναδρομικές εισφορές για το 2017 και αυξημένες εισφορές για το 2018.

Οι αγρότες θα επιβαρυνθούν με αυξημένες εισφορές για τον ΕΦΚΑ. 170.000 τρίτεκνοι και πολύτεκνοι θα χάσουν το οικογενειακό επίδομα, οι εναπομείναντες δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα χάσουν το επίδομα, το σύνολο των φορολογουμένων θα χάσει τις εναπομείνασες εκπτώσεις φόρου, όπως για τις ιατρικές δαπάνες, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου (καταργείται η έκπτωση 1,5%).

Η λίστα έχει και συνέχεια: Οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών θα επιβαρυνθούν με αυξημένο ΦΠΑ κατά 30%, οι χήρες, αλλά και οι νέοι συνταξιούχοι θα λάβουν μειωμένες συντάξεις, λόγω αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού. Το τελειωτικό χτύπημα έρχεται με τις νέες αντικειμενικές αξίες, που θα έρθουν το Μάιο και αναμένεται να δημιουργήσουν «τρύπα» στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αυξήσεις στους συντελεστές του φόρου, είτε με αυξήσεις στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.

Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες μειώθηκαν οριακά, κατά μόλις 200 εκατ. ευρώ, στερώντας πολύτιμους πόρους από την οικονομία, ενώ ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο, ξεκαθάρισε πως ακόμη και το κοινωνικό μέρισμα προήλθε από την περικοπή άλλων κοινωνικών δαπανών. Η αποτύπωση των περικοπών αυτών στο ΑΕΠ θα φανεί το Μάιο του 2018.

Τότε θα είναι και η ώρα της κρίσης, αφού το ΔΝΤ θα κληθεί να αποφασίσει για το κατά πόσο η Ελλάδα είναι εντός στόχου ή θα χρειαστεί να φέρει νωρίτερα τα μέτρα του 2020.