Ο λόγος τώρα στο ΔΝΤ

Ο λόγος τώρα στο ΔΝΤ
IMF Managing Director Christine Lagarde arrives at a news conference in Tokyo November 12, 2011. REUTERS/Issei Kato Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Αθήνα αναμένει την έκθεση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους και τις αντιδράσεις των αγορών για να λάβει την τελική απόφαση.

Συνεδριάζει σήμερα το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, προκειμένου να αποφασιστεί η επί της αρχής συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και να δημοσιοποιήσει την ανάλυσή του για τον δείκτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA).

Όπως όλα δείχνουν, η απόφαση του Ταμείου, αλλά και η αντίδραση των αγορών αναμένεται επίσης να κρίνει την τελική κίνηση-απόφαση της ελληνικής πλευράς όσον αφορά την έξοδο στις αγορές.

Σημειώνεται ότι η έκθεση αναμένεται να είναι οριακά καλύτερη από εκείνη που παρουσίασε το ΔΝΤ το Φεβρουάριο, χωρίς όμως να αλλάζουν στην ουσία πολλά πράγματα.

Διαβάστε επίσης: Bloomberg: Γιατί δεν βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι τεχνοκράτες του Ταμείου έχουν συμπεριλάβει στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) και σενάριο που ενσωματώνει τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ μετά. Ακόμα και με αυτές τις παραδοχές, το χρέος δεν είναι βιώσιμο (αν και η νέα έκθεση, όπως προαναφέρθηκε, θεωρείται πως θα είναι πιο ήπια).

Η νέα έκθεση αναμένεται να τονίζει πως οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα ξεπεράσουν το 20% του ΑΕΠ μετά το 2030 και σε αυτή την βάση θα επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους για να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα του. Πάντως, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το ΔΝΤ θα θέσει συγκεκριμένη προθεσμία στους Ευρωπαίους για να επανεξετάσουν τη θέση τους όσον αφορά στο ελληνικό χρέος και να διευκρινίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για αυτό.

Διαβάστε επίσης: Επιτόκιο και ΔΝΤ έβαλαν «φρένο» στο ομόλογο