Ο ΜακΚέιν παίζει στα χαρτιά την τύχη της Συρίας

Ο ΜακΚέιν παίζει στα χαρτιά την τύχη της Συρίας

Το πόκερ, οι προκλητικές αμοιβές των γερουσιαστών και τα δεκάδες εκατ. ευρώ μιας επέμβασης στη Συρία. 

Την ώρα που στην Αμερική φουντώνουν οι διαμαρτυρίες για την επέμβαση που σχεδιάζει ο Λευκός Οίκος στη Συρία, ο Τζον ΜακΚέιν, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων και ένθερμος οπαδός της επίθεσης, είχε άλλες έννοιες.  Η κάμερα τον έπιασε να παίζει πόκερ στο iPhone, την ώρα που διεξαγόταν συζήτηση για τo θέμα, στην επιτροπή της Γερουσίας, η οποία έδωσε και το «πράσινο» φως τελικά για να μεταβιβαστεί το όλο ζήτημα στην ολομέλεια στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος παραδέχτηκε το… ατόπημα μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Τwitter, χαριτολογώντας: «Σκάνδαλο! Πιάστηκα να παίζω παιχνίδια στο iPhone κατά τη διάρκεια της τριών ωρών και συνεδρίασης – το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι έχασα!». «Μερικές φορές βαριέμαι» αναγνώρισε αργότερα σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Η δήλωσή του αυτή έριξε λάδι στη φωτιά και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς οι γερουσιαστές έχουν αποδοχές ύψους 174.000 δολαρίων ετησίως.

ΗΠΑ: Ένα βήμα πιο κοντά σε επίθεση κατά της Συρίας

Επίθεση με μεγάλο οικονομικό κόστος για τις ΗΠΑ
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ είπε σήμερα καταθέτοντας ενώπιον μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι έστω ένα περιορισμένο στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας υπολογίζει ότι θα στοιχίσει «δεκάδες εκατομμύρια» δολάρια.
«Εξετάσαμε τα διάφορα κόστη, ανάλογα με τις διάφορες επιλογές», είπε ο Χέιγκελ, ο οποίος μίλησε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής. Το κόστος «θα ήταν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, (θα κυμαινόταν) σε αυτό το φάσμα», ανέφερε.

Στελέχη του Πενταγώνου δεν είχαν αποκαλύψει ως σήμερα ποιες είναι οι εκτιμήσεις τους περί του κόστους στο οποίο θα ανερχόταν η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας. Όμως ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε σήμερα ότι το πλήγμα αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με υπάρχοντες πόρους του υπουργείου Αμύνης και χωρίς να υποβληθεί αίτημα προς το Κογκρέσο προκειμένου να εγκριθεί πρόσθετη χρηματοδότηση.

Ο Χέιγκελ δήλωσε επίσης ότι η επίθεση δεν θα είναι απλώς «ένα τσιμπηματάκι» και θα μειώσει σημαντικά τη στρατιωτική ισχύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει. . . ότι αυτό (το στρατιωτικό πλήγμα) δεν θα είναι απλώς ένα τσίμπημα. Αυτές ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα το οποίο πράγματι θα μειώσει τις δυνατότητές του» συριακού καθεστώτος, δήλωσε ο Χέιγκελ μιλώντας στην Επιτροπή, η οποία συζητά για να εγκρίνει ή όχι τη χρήση στρατιωτικής ισχύος από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία. Ο Χέιγκελ τόνισε ότι θεωρεί πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» οι δυνάμεις του Άσαντ να χρησιμοποιήσουν ξανά χημικά όπλα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δράσουν ώστε να γίνει σαφές πως η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη.

Διαβάστε επίσης: Το κυνήγι του χρήματος στο Καπιτώλιο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος κατέθεσε επίσης στην Επιτροπή, είπε ότι συμφωνεί με τον Χέιγκελ, κι υποστήριξε πως (η χρήση χημικών όπλων από τις τακτικές δυνάμεις της Συρίας) είναι πιθανή «100%». Ο  Τζον Κέρι τόνισε χθες ότι οι ΗΠΑ συγκροτούν ένα διεθνή συνασπισμό για ενδεχόμενες αεροπορικές επιθέσεις κατά της Συρίας, κυρίως με τη Γαλλία και τις αραβικές χώρες. «Χτίζουμε ένα συνασπισμό με άλλες χώρες, ανάμεσά τους και αυτές του Αραβικού Συνδέσμου», υπογράμμισε ο Κέρι ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων όπου υπεραμύνθηκε των επιθέσεων κατά της Δαμασκού για να «τιμωρηθεί» το καθεστώς για τη «σφαγή» με τα χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου.

Ο Κέρι επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση η χώρα του δε θα στείλει χερσαίες δυνάμεις και δε θα εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο.