Ο «Μεγάλος Αδελφός» της εφορίας σε λειτουργία

Ο «Μεγάλος Αδελφός» της εφορίας σε λειτουργία

Στο στόχαστρο 1,27 εκατ. καταθέτες.

Σε λειτουργία έχει μπει το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων που υπόσχεται ελέγχους εξπρές και αποκάλυψη εστιών φοροδιαφυγής.

Από το σύστημα θα περάσουν περίπου 1,2 εκατ. ΑΦΜ που εμφανίζονται στα 65 cd που έχει το υπουργείο Οικονομικών, με τα αποτελέσματα να βγαίνουν σε διάστημα ακόμα και δύο ημερών.

Το νέο σύστημα ξεκαθαρίζει τις πρωτογενείς εγγραφές, από τις επανακαταθέσεις και τα διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανανεώνονται και οι οποίες σε δεύτερη φάση θα συγκριθούν με τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υφίσταται θέμα απόκρυψης φορολογητέας ύλης.

Ήδη, το εν λόγω σύστημα έχει τεθεί σε πιλοτική λειτουργία εδώ και 4 μήνες και τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά όπως αναφέρουν αρμοδίως.

Τα στοιχεία που θα διασταυρώνονται για τη διενέργεια των ελέγχων είναι:

– Οι καταθέσεις που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.

– Τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις του φορολογούμενου που ελέγχεται.

Όλα αυτά θα μπουν σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων (τραπεζικών και φορολογικών) με τον προσδιορισμό των πρωτογενών καταθέσεων, για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών, ώστε να φτάνουμε σε αυτά που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον για τους ελεγκτές.

Το σύστημα είχε δοκιμαστεί για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους και δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων, μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Από τις διασταυρώσεις εξαιρούνται τα δάνεια.