Ο «μυστηριώδης» επενδυτής που έριξε 400 εκατ. δολάρια στο Bitcoin

Ο «μυστηριώδης» επενδυτής που έριξε 400 εκατ. δολάρια στο Bitcoin
BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 15: In this photo illustration model Bitcoins standing in front of Dollar bills on February 15, 2016 in Berlin, Germany. (Photo Illustration by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images) Photo:

Κίνηση ρίσκου ή στρατηγικής; Όπως και να'χει, η επένδυσή του που έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει. 

του Chris Morris

Ένας ανώνυμος trader «έριξε» 400 εκατομμύρια δολάρια – ποσό αρκετό για να αγοράσεις το πιο ακριβό σπίτι της Πολιτείας της Νέας Υόρκης επί δύο και να σου μείνουν και κάτι ψιλά – στο Bitcoin, αυξάνοντας το μερίδιό του από 55.000 σε πάνω από 96.000 κρυπτο-νομίσματα.

Οι συγκεκριμένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 9-12 Φεβρουαρίου. Ο κύριος όγκος των αγορών έλαβε χώρα στις 9 Φεβρουαρίου, ενώ άλλα 9.000 Bitcoin αγοράστηκαν στις 12 Φεβρουαρίου.

Μέχρι τώρα, η επένδυση του άγνωστου αυτού «παίκτη» έχει πάει καλά, καθώς τα συνολικά κέρδη ανέρχονται ήδη στα 83 εκατομμύρια δολάρια περίπου. Η τρέχουσα αξία του συνολικού χαρτοφυλακίου του αγοραστή ανέρχεται περίπου στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όποιος κι αν ήταν πάντως ο επενδυτής, δεν είναι η πρώτη φορά που αυτός ή αυτή «σπρώχνει» μεγάλα ποσά στο Bitcoin.

Ο λογαριασμός του ήταν ουσιαστικά ανενεργός μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τα αποθέματα Bitcoin του λογαριασμού ανέβηκαν από τα 0,246 στα 48,627 νομίσματα. Τότε, το κρυπτο-νόμισμα κινείτο στα 17.000 δολάρια – που σημαίνει ότι η επένδυση ήταν της τάξης των 827 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τι ώθησε λοιπόν τον επενδυτή σε εκείνες τις μαζικές αγορές; Και ποιος είναι αυτός ο μυστηριώδης «παίκτης» που έκανε αυτές τις «στρατηγικές» κινήσεις;

Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς. Ο αγοραστής ίσως πίστεψε ότι το κρυπτο-νόμισμα θα συνέχιζε να ανεβαίνει τον Δεκέμβριο, ενώ τώρα ίσως κρίνει ότι η αξία του Bitcoin έχει «πιάσει πάτο». Είναι κάποιος εταιρικός επενδυτής που προσθέτει κρυπτο-νομίσματα στο επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο; Κανείς δεν ξέρει.

Όποιος κι αν είναι, είναι σίγουρα αρκετά τολμηρός. Το Bitcoin έχει επανέλθει τώρα τελευταία -τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η αξία του έχει αυξηθεί κατά 50%. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι αρκετοί οικονομολόγοι έχουν αποκαλέσει την άνοδο της αξίας του κρυπτο-νομίσματος τη «μεγαλύτερη φούσκα στην ανθρώπινη ιστορία», ενώ ακόμα κι ο συνιδρυτής του Ethereum λέει ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί.