O Μούχταρ Κεντ αποκαλύπτει: Τι έμαθα ως διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola

O Μούχταρ Κεντ αποκαλύπτει: Τι έμαθα ως διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola
Muhtar Kent, chief executive officer of Coca-Cola Co., sits next to bottles of Coca-Cola soda during a Bloomberg Television interview in Yangon, Myanmar, on Tuesday, June 4, 2013. Kent marked the return of the world's largest soda maker to Myanmar after 60 years by opening a bottling plant and pledging more investment in the newly opened economy. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg via Getty Images

Για μένα, η ηγεσία αφορά πρωτίστως τη δημιουργία αξίας σε ό,τι κάνεις - και σε όποιον ρόλο βρίσκεσαι - και το να αφήνεις κάτι καλύτερο απ’ αυτό που βρήκες, σημειώνει.

του Μούχταρ Κεντ*

Μέσα στα χρόνια, έχω σκεφτεί πολύ το θέμα της ηγεσίας και έχω κάνει ό,τι μπορώ για να οικοδομήσω μια κουλτούρα ηγεσίας που να δίνει στην The Coca-Cola Company ένα βιώσιμο, μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα.

Για μένα, η ηγεσία αφορά πρωτίστως τη δημιουργία αξίας σε ό,τι κάνεις – και σε όποιον ρόλο βρίσκεσαι – και το να αφήνεις κάτι καλύτερο απ’ αυτό που βρήκες. Οι καλύτεροι ηγέτες συνεχίζουν να μαθαίνουν αδιάκοπα. Μαθαίνουν από τα λάθη τους και τις επιτυχίες τους – όχι μόνο όταν είναι νέοι, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.

Έχω σίγουρα προσπαθήσει να το κάνω αυτό. Και το να ακούω τους άλλους έχει υπάρξει απολύτως απαραίτητο για τη διαδικασία αυτή. Ανεξάρτητα απ’ το πόσο μακριά μπορείτε να πάτε ως ηγέτης, θα πρέπει να συνεχίσετε να αναζητάτε συμβουλές και καλή καθοδήγηση.

Σε κάθε στάδιο της σταδιοδρομίας μου, έχω αντλήσει νέα διδάγματα σχετικά με την ηγεσία. Τα πρώτα χρόνια, άντλησα ζωτικά διδάγματα σχετικά με την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης. Αργότερα, εργάστηκα πάνω στη συνεργασία με τους άλλους και την οικοδόμηση δικτύων εμπιστοσύνης.

Πιο πρόσφατα, η προτεραιότητά μου αφορούσε τον ορισμό ενός οράματος για το μέλλον, την επικοινωνία των προτεραιοτήτων, και την αξιοποίηση των σχέσεων για να βοηθηθεί η εταιρεία μας και να δουλέψει το σύστημα εμφιάλωσης μαζί, σαν μια ενωμένη ομάδα.

Έχει επίσης υπάρξει σημαντικό για μένα το να διατηρώ μια μακροπρόθεσμη προοπτική για τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, κάτι που πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι έρχεται φυσιολογικά σε μια επιχείρηση με 130 χρόνια ιστορίας. Αλλά τίποτα δεν είναι αυτόματο.

Όταν μίλησα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των μετόχων πέρυσι, εξήγησα ότι χτίζουμε αυτή την επιχείρηση όχι μόνο για το επόμενο τρίμηνο, αλλά και για το επόμενο τέταρτο του αιώνα.

Για μένα, μια τέτοια δήλωση ουσιαστικά αφορά το τι είναι σωστό και απαραίτητο τώρα ώστε οι μελλοντικές προοπτικές μας να μην υπονομευθούν αλλά να ενισχυθούν στο μέλλον.

Στο επίκεντρό της, η Coca-Cola είναι μια εταιρεία που βασίζεται σε εμπορικά σήματα, και τα εμπορικά μας σήματα δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά υποσχέσεις. Αν ένα καλό brand είναι μια υπόσχεση, τότε ένα τέλειο brand είναι μια υπόσχεση που τηρήθηκε. Το να τηρούμε τις υποσχέσεις μας σημαίνει να μην πέφτουμε στις παγίδες του εφησυχασμού και της αλαζονείας, όντας πάντα ανοιχτοί στην αλλαγή και βελτίωση.

Κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, έχουμε κάνει ένα βήμα πίσω για να δούμε την επιχείρησή μας και να εξετάσουμε πώς μπορούμε να γίνουμε πιο γρήγοροι και πιο αποτελεσματικοί.

Και έχουμε κάνει πρόοδο. Έχουμε διευρύνει τις επιλογές του χαρτοφυλακίου και των συσκευασιών μας για να εξυπηρετήσουμε τις εξελισσόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών, αναζωογονήσαμε το μάρκετίνγκ μας, βελτιώσαμε το παγκόσμιο σύστημα εμφιάλωσής μας, μετασχηματίσαμε την επιχείρησή μας στη Βόρεια Αμερική, και πετύχαμε ισχυρή αύξηση των εσόδων. Αλλά το να γίνεσαι καλύτερος παραμένει ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ.

Όντας πάνω από σχεδόν 40 χρόνια στον χώρο, έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνεις εξαιρετική δουλειά είναι μόνο η αφετηρία – το θεμέλιο. Αφορά τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη βιώσιμη επανάληψη της επιτυχίας. Και σε αυτή την περίπτωση, η επιτυχία συνδέεται με το να κάνεις μια υπόσχεση για το μέλλον χωρίς ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα – και στη συνέχεια να αναλάβεις δράση για να υλοποιήσεις την υπόσχεση αυτή.

Τον Μάιο, θα δώσω τη σκυτάλη του CEO της Coca-Cola στον Τζέιμς Κουίνσι, τον κατάλληλο ηγέτη την κατάλληλη στιγμή για να πάει την επιχείρησή μας προς τα εμπρός. Θα συνεχίσω να υπηρετώ ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μας, και ο Τζέιμς θα έχει την πλήρη και σθεναρή υποστήριξή μου.

Ο Τζέιμς και η ομάδα του θα γράψουν το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της Coca-Cola – ένα κεφάλαιο κατά το οποίο όχι μόνο θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά και θα ξεκλειδωθεί το δυναμικό των brands μας, των ανθρώπων μας, και του συστήματός μας.

Εν τέλει, οι ηγέτες κρίνονται από αυτά που αφήνουν πίσω τους. Και αισθάνομαι πολύ καλά ως προς τις προοπτικές της Coca-Cola για να ανθίσει όσο ποτέ άλλοτε κατά τη διάρκεια του υπολοίπου της τρέχουσας δεκαετίας, και πέρα απ’ αυτό.

Για μένα, αυτό θα είναι το απόλυτο μέτρο της καριέρας μου – και της ηγεσίας μου.

* Ο Μούχταρ Κεντ είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της The Coca-Cola Company.